Nieuws
maandag, 27 dec 2021

“Van Quickenborne heeft geen visie over aanpak van prostitutie”

Het Vlaams Belang is niet verbaasd dat Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) deze week enkele prostitutiepanden - die eruit zagen als doodgewone rijwoningen - heeft laten sluiten. “In deze locaties worden sekswerkers vaak uitgebuit en ontsnapt men aan de taksen en raamgelden die bijvoorbeeld voor de prostitutiepanden in het Schipperskwartier gebruikelijk zijn”, zegt Kamerlid Katleen Bury. “We hebben er eerder al op aangedrongen deze praktijken aan te pakken. Helaas ontbreekt het minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) aan visie wat de aanpak van prostitutie betreft.”

“Niettegenstaande zijn groots aangekondigde hervorming van het seksueel strafrecht blijkt Van Quickenborne over geen duidelijk plan te beschikken waar het gaat om prostitutie”, aldus Bury. “Zijn wetsontwerp blijft op verscheidene cruciale punten bijzonder vaag en verwijst gemakshalve naar een nog nader te bepalen wettelijk kader, wat alleen maar tot rechtsonzekerheid leidt. Zo is er bijvoorbeeld geen heldere omschrijving van het begrip pooierschap. De minister stelt dat dit in een volgende wet nog moet worden verfijnd maar alvorens het zo ver is wordt een strafbaarstelling natuurlijk wel heel moeilijk.”

“Dit wetsontwerp van Van Quickenborne, waarin cruciale zaken afhankelijk worden gemaakt van een later wettelijk kader, is een voorbeeld van slechte wetgeving”

“En er zijn niet alleen de storende vaagheden in het wetsontwerp van Van Quickenborne”, vervolgt Bury. “Sommige voorgestelde zaken zijn gewoon onrealistisch. Persoonlijke reclame blijft bijvoorbeeld mogelijk voor sekswerkers, maar de politie kan niet checken wie er achter die reclame zit. Op welke juridische basis kan de politie dan bij een sekswerker gaan controleren of alles in orde is en er geen sprake is van uitbuiting? Wanneer prostitutie plaatsvindt op een niet voor het publiek toegankelijke plaats en er geen concrete aanwijzing is van misbruik of uitbuiting heeft de politie geen wettelijke basis meer om te gaan controleren.”

“Maar naast de vaagheden en de tegenstrijdigheden is het ergste nog dat het voorstel op geen enkele manier misbruik van de vaak al kwetsbare sekswerkers uitsluit”, besluit Bury. “Om al deze redenen zag onze fractie zich, wat de hervorming van het seksueel strafrecht betreft, genoodzaakt om tegen de artikelen aangaande de prostitutie te stemmen. Ook hebben we de Raad van State hierover om een advies gevraagd.”