Nieuws
woensdag, 11 mei 2022

“Van Quickenborne heeft verkeerd gegokt over gokverbod”

Het Vlaams Belang kijkt met grote ogen naar het eigengereide optreden van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) in het dossier rond gokreclame, die volgens experts gokverslaafden verder aanzet. “De minister meent niet alleen het parlement buitenspel te kunnen zetten”, zegt Kamerlid Katleen Bury. Hij ondergraaft daarnaast ook nog eens het principe dat regeringen in consensus beslissen.”

“Dat Van Quickenborne zich binnen het paars-groene kibbelkabinet bijzonder oncollegiaal gedraagt is niet iets wat ons verbaast, laat staan dat het ons zou raken”, aldus Bury. “Maar wat ons als democraten uiteraard wel uitermate ergert, is de wijze waarop hij in zijn besluiten voorbijgaat aan wat officieel het hoogst verkozen beraadslagende orgaan van een democratische rechtsstaat heet te zijn, de Kamer van Volksvertegenwoordigers.”

“Van Quickenborne toont op deze manier enkel aan dat paars-groen niets meer gedaan krijgt”

“Op eigen houtje, en zonder zelfs rekening te houden met coalitiepartners, duwde Van Quickenborne zijn KB met een verbod op gokreclame erdoor”, vervolgt Bury. “Een voorstel dat in commissie ter tafel lag over de aanpak van gokverslavingen ging eerder gewoon op de schop, omdat de MR te kennen had gegeven niets te willen weten van een verbod op gokreclame. Gokverslavingen zijn vreselijk en over de aanpak ervan is juist een diepgaand debat op zijn plaats, en moeten experten gehoord worden om op die manier naar een overeenstemming te zoeken. Ook de rol van de Nationale Loterij - die in dit KB uit de wind wordt gezet - dient grondig herbekeken te worden.”

“De werkwijze van Van Quickenborne duidt op een verregaande minachting voor het parlementaire werk”, besluit Bury. “Al is dat natuurlijk niet de reden waarom zijn partijgenoot en eerste minister Alexander De Croo hem terugfloot. De Croo ziet het liever niet gebeuren dat het totale gebrek aan samenhang binnen zijn paars-groene bende zo openlijk getoond wordt. Hij laat de vuile was liever binnen hangen.”