Nieuws
maandag, 08 mei 2023

Van Quickenborne wil gevangenisstraffen onder de drie jaar niet meer uitvoeren

Het Vlaams Belang neemt met verbazing kennis van het voornemen van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) om personen die werden veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van minder dan drie jaar direct in vrijheid te stellen. “Straffeloosheid regeert en de slachtoffers worden gewoon uitgelachen”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. 

Waar het in juni 2021 bij van Quickenborne nog klonk dat “alle straffen moeten worden uitgevoerd, ook die onder de 15 dagen”, kwam hij enkele maanden later met de verklaring dat “de straffen onder de zes maand nooit (meer) zullen worden uitgevoerd”. Enkele maanden later kwam er ook nog eens een strafkorting van zes maanden voor een groot deel van de gevangenen. Dinsdag wordt in de commissie Justitie, naar jaarlijkse gewoonte, een nieuw wetsontwerp van Van Quickenborne voorgesteld om justitie “menselijker, sneller en straffer te maken”. Dit keer zouden personen veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van minder dan drie jaar direct in vrijheid kunnen worden gesteld.

“Veroordeelde criminelen moeten hun straf uitzitten, van de eerste tot de laatste dag”

Met dit voorstel -om het merendeel van de criminelen die veroordeeld zijn tot een gevangenisstraf van minder dan drie jaren na de veroordelende uitspraak gewoonweg in vrijheid te stellen-, is volgens het Vlaams Belang een absoluut dieptepunt bereikt. “Straffeloosheid regeert en de slachtoffers worden uitgelachen”, aldus Dillen. “De strafuitvoering in dit land was al een lachertje. Als dit wetsontwerp wordt goedgekeurd kunnen we gewoon de boeken toedoen. Het Vlaams Belang zal zich in ieder geval ten volle verzetten tegen deze zoveelste versoepeling. Veroordeelde criminelen moeten hun straf uitzitten, van de eerste tot de laatste dag.”

“Veel menselijker, sneller en straffer is het er onder Van Quickenborne niet onder geworden”, besluit Dillen. “Het is al maanden wachten op het wetsontwerp betreffende het snelrecht en van de hervorming van het nieuwe strafwetboek dat al sinds het begin van het jaar wordt aangekondigd, hebben we ook nog geen teksten gezien. Veroordeelde criminelen kunnen in ieder geval niet klagen over deze minister van Justitie”.