Persberichten
maandag, 27 mei 2024

Vandenbroucke antwoordt na meer dan 1.200 dagen op schriftelijke vragen: “totale minachting voor parlement” 

Foto: Vlaams Belang. Vandenbroucke antwoordt na meer dan 1.200 dagen op schriftelijke vragen: “totale minachting voor parlement”

Vlaams Belang-fractievoorzitter Barbara Pas ontving vandaag samen met enkele andere Kamerleden antwoorden op schriftelijke vragen die ze in 2020 aan minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) stelden.De totale minachting van Vandenbroucke voor de democratie en het parlement is alom gekend. Maar nu bereikt hij een nieuw dieptepunt”, stelt Pas. “Wanneer je als minister meer dan 1.200 dagen nodig hebt om te antwoorden op een schriftelijke vraag van een parlementslid, lach je het parlement en de democratie gewoon uit.”

Kamerleden kunnen aan de regering schriftelijke vragen stellen. Het reglement van de Kamer bepaalt dat ministers daar binnen de twintig werkdagen moeten op antwoorden. “Al te vaak slagen ministers er, ondanks hun uitgebreide kabinetten, niet in om tijdig te antwoorden op de vragen vanuit het parlement” legt Pas uit. “Maar minister Vandenbroucke schiet daarbij toch de hoofdvogel af.”

“We kunnen vanwege de volgende federale regering enkel op meer respect voor het parlement hopen”

Drieëneenhalf jaar geleden, op 18 december 2020, stelde Pas aan Vandenbroucke een schriftelijke vraag over corona-uitbraken in nertskwekerijen, en de vaccinatie van dieren. “Maar pas vandaag, op 27 mei 2024, kwam op die vraag eindelijk een nietszeggend antwoord van de minister” stelt Pas vast. “Het duurde dus meer dan 1.200 dagen alvorens de minister het nodig vond om op een parlementaire vraag te antwoorden – en dan nog met een absoluut non-antwoord.” Ook Vlaams Belang-Kamerleden Dominiek Sneppe, Ellen Samyn en Steven Creyelman kregen trouwens vandaag pas hun antwoorden op schriftelijke vragen die ze in 2020 en 2021 stelden. Allen met hetzelfde non-antwoord: ‘het is intussen allemaal al besproken in commissie, dus ik antwoord er niet meer op’.

Pas betreurt het totaal gebrek aan respect van minister Vandenbroucke voor het democratisch verkozen parlement. “We kunnen enkel maar hopen dat de volgende federale regering iets meer respect voor het parlement zal opbrengen, dan de niet-verkozen Vooruit-minister Vandenbroucke”, besluit Pas.