Net als von der Leyen, weigert Vandenbroucke transparantie

Europees commissievoorzitter Ursula von der Leyen werd recent door het Europees Hof op de vingers getikt omdat ze halsstarrig weigert mails en sms'jes over de vaccindeals vrij te geven. “De Europese burgers hebben recht op duidelijkheid over beslissingen die hun levens beïnvloeden en hun vrijheden beknotten”, zegt Kamerlid Dominiek Sneppe. “En dat geldt zeker ook voor de burgers in dit land, waar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) nog steeds geen enkele inzage in zijn communicatie wenst te geven.”
In volle coronacrisis nam Vandenbroucke verregaande beslissingen genomen op basis van adviezen en overlegmomenten die niet transparant waren. Avondklokken, sluitingen, vaccinbeleid, … “De bevolking heeft offers gebracht, vrijheid ingeleverd en vertrouwen gesteld in een overheid die hen bescherming beloofde”, aldus Sneppe. “Het minste dat de minister nu kan doen, is openheid geven over hoe en met wie die beslissingen tot stand kwamen. Ook de N-VA heeft dat, tenminste toen die partij in de oppositie zat, steeds geëist. Men eiste toen zelfs Vandenbrouckes ontslag.”
“Vandenbroucke toont geen leiderschap, maar arrogantie”
Sneppe, die Vandenbroucke vandaag in de Kamer over de kwestie ondervroeg, stelt vast dat de minister van Volksgezondheid duidelijk in hetzelfde bedje ziek is als von der Leyen: “Er was een procedure bij de Raad van State, ingediend door de krant Het Laatste Nieuws, om ook Vandenbrouckes communicatie tijdens de coronacrisis op tafel te krijgen. Maar die zaak zou, volgens de minister en zonder dat er enige transparantie is gekomen, ondertussen afgesloten zijn. Wel, voor het Vlaams Belang is het absoluut niet aan de minister om dat alleen te beslissen.”
“Wanneer een minister in crisistijd beslissingen neemt die miljoenen mensen raken en waar honderden miljoenen euro’s belastinggeld naartoe ging dan hoort daar openheid bij, geen doofpot”, besluit Sneppe. “Het vertrouwen van de burger vragen, maar zelf weigeren om open kaart te spelen, heeft niets met leiderschap, maar alles met arrogantie te maken. Wij vragen geen privézaken. Wij vragen inzage in beleid, in besluitvorming die onze grondrechten heeft beperkt. Als de minister echt niets te verbergen heeft, dan legt hij die communicatie gewoon op tafel.”