Nieuws
donderdag, 28 okt 2021

Vandenbroucke onwetend over geldbesteding Federaal Testplatform

Het Vlaams Belang stelt zich ernstige vragen bij de totale onwetendheid van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) waar het gaat om de besteding van 60 miljoen euro belastinggeld door de labo’s van het Federaal Testplatform. “Het gaat om acht labo’s die coronatests analyseren en hiervoor samen al meer dan 60 miljoen euro ontvingen”, aldus Kamerlid Dominiek Sneppe. “Geld dat geschonken werd zonder dat de minister weet hoe het uiteindelijk werd aangewend. Hij weet niet eens hoeveel personeel er in de labo’s werkt.”

In de Kamercommissie Volksgezondheid stelde Vandenbroucke slechts in grote lijnen te weten waaraan de labo's, die zich aan de universiteiten bevinden en waaraan experts als Herman Goossens en Marc Van ranst verbonden zijn, het geld hebben besteed. “Het is dus ten zeerste de vraag of het bedrag in zijn volledigheid gebruikt werd voor datgene waarvoor het bedoeld was”, aldus Sneppe, “met name aan werking en aan personeel.”

“De verspilling moet stoppen en wat het Federaal Testplatform te veel ontving moet teruggevorderd”

Het is voor het Vlaams Belang onbegrijpelijk dat geen enkele controle wordt uitgevoerd op de besteding van belastinggeld. “Nochtans zijn zeker in het geval van het Federaal Testplatform controles absoluut nodig”, vervolgt Sneppe. “Eerder kwam al aan het licht dat het 20 miljoen euro had ontvangen voor tests die nooit werden uitgevoerd. We eisten toen uiteraard onmiddellijk de terugvordering van dit bedrag.”

“Het federaal testplatform wordt overgesubsidieerd. Er werd geld gestort voor testen die nooit werden uitgevoerd en de wel uitgevoerde testen werden veel te duur verrekend”, besluit Sneppe. “We ondervroegen de minister reeds meermaals over het Federaal Testplatform, maar kregen nooit afdoend antwoord. En nu blijkt dus dat Vandenbroucke hierover totaal onwetend is. Nu kan hij zich nuttig maken en deze verspilling per direct stopzetten.”