Nieuws
donderdag, 10 nov 2022

Vandenbroucke scheldt parlementsleden uit voor ‘fascisten’

Opschudding vandaag tijdens het traditionele vragenuurtje in de Kamer. Toen Volksvertegenwoordiger Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie) het woord wou nemen voor een vraag aan Staatssecretaris Nicole De Moor (cd&v), vond minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) het nodig om “nu komen de échte fascisten” te roepen in het halfrond.

“Het is van een nooit geziene arrogantie dat een nota bene onverkozen minister een verkozen volksvertegenwoordiger komt uitschelden in het parlement”, zo zegt fractievoorzitter Barbara Pas, die Kamervoorzitter Eliane Tillieux (PS) dan ook vroeg om op te treden en minister Vandenbroucke een reprimande te geven voor zijn ongehoorde uitlatingen.

“Tillieux weigerde echter”, zo zegt Pas. “Met als drogreden dat de micro van de minister niet opstond, en zijn woorden ‘toch niet in het verslag worden opgenomen’. Blijkbaar mag men in het parlement dus ongehinderd de belediging 'fascisten' uiten, zolang de micro maar niet op staat.”

“Het spreekt voor zich dat wij noch het onbeschofte gedrag van Vandenbroucke, noch de weigering om op te treden van de Kamervoorzitter zomaar zullen laten passeren”, besluit Pas. Pas zal dan ook een officieel schrijven aan de Kamervoorzitter richten, om de onwaardige uitspraken van vice-premier Vandenbroucke niet ongestraft te laten.