Nieuws
vrijdag, 27 nov 2020

Varosha een zoveelste provocatie van Turkije

Het Vlaams Belang hekelt de wijze waarop de EU zich opwerpt als kampioen van de mensenrechten, maar intussen telkens weer haar lidstaten in de steek laat wanneer deze door Turkije belaagd worden.

Tijdens de plenaire zitting van 23-26 november hield het Europees Parlement een debat over de aanhoudende Turkse agressie tegen Europa. Aanleiding was een zoveelste provocatie van Turkije. President Tayyip Erdogan bracht een zoveelste bezoek aan het illegaal bezette noordelijk deel van Cyprus, waar de de badplaats Varosha werd heropend. Erdogan kondigde ter plaatse een tweestaten-oplossing voor Cyprus aan, en dit tegen alle internationale afspraken in.

Filip De Man: “Het voorbije jaar bleek de Europese Unie onmachtig om een resoluut antwoord te bieden op de niet aflatende geopolitieke agressies van Turkije”

Met de bezetting van de helft van Cyprus sinds 1974, schending van de Griekse en dus EU-grenzen, schending van de territoriale wateren van Griekenland, dreigementen aan de Franse marine tijdens wapenleveringen aan Libië en de chantage met een massale migrantenstroom is Turkije niet aan zijn proefstuk toe. “Tijdens het plenair debat viel evenwel op dat voor velen de maat vol is”, aldus Europees Parlementslid Filip De Man (Vlaams Belang). “En dat is een goede zaak”.

“Het is nu afwachten of de EU Turkije daadwerkelijk de wacht aanzegt”, stelde De Man, en hij maakte meteen de eisen van de ID-fractie duidelijk. “Stop die naïeve toetredingsonderhandelingen met een land dat zich als een schurkenstaat gedraagt. Er zijn al miljarden euro’s belastinggeld verkwist aan sultan Erdogan. Turkije heeft ons niet af te dreigen: Europa is economisch niet afhankelijk van hen. Met een BBP ter grootte van dat van een land als Zwitserland is Turkije ook militair een reus op lemen voeten.”