Nieuws
vrijdag, 08 apr 2022

Vautmans (Open Vld) ijvert om eigen hobby goedkoper te maken

De kans is klein dat u op de hoogte was van het bestaan van een ‘MEP Horse Group’ in het Europees Parlement. Het gaat om een lobbygroep van Europese Parlementsleden zelf, voorgezeten door Hilde Vautmans (Open Vld), een zelfverklaarde amazone. Vautmans is niet de enige ruiter binnen de politieke elites. Ook commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Alexander Decroo rijden dikwijls paard. “Zo’n hobby moet uiteraard kunnen, maar politieke ambten moeten niet dienen voor schaamteloze zelfbediening.” Open Vld is er immers in geslaagd dat de btw op de aankoop van paarden kan zakken naar 6%, het tarief voor basisgoederen. De Open Vld-communicatie komt er luttele momenten nadat werd besloten dat de beloofde btw-verlaging op fietsen er niet komt.

Op zich is er niets mis met de paardenliefhebberij. Het loopt echter grondig fout als een politieke partij hier steevast weigert iets te doen aan de torenhoge belastingen op energie, maar maandenlang in de Europese instellingen lobbyt om de btw voor paarden te verlagen. Terwijl alsmaar meer gezinnen nauwelijks hun energiefacturen kunnen betalen, schept Vautmans vanop haar ros en via Twitter op over het voordeel dat zij kunnen bepleiten heeft voor de al bij al exclusieve paardensport.

Open Vld doet aan zelfbediening

“Vautmans, haar Open Vld en de elites in de Europese instellingen worden wereldvreemder met de dag”, reageert Europees Parlementslid Gerolf Annemans. “Hoe is het mogelijk dat in dezelfde week dat de beloofde btw-verlaging op fietsen sneuvelt wegens ‘de budgettaire context’, er blijkbaar wel middelen zijn om de btw op Godbetert paardensport te verlagen?”

“Het is zelfs voorbij wereldvreemdheid”, besluit Annemans, “en nabij schaamteloze zelfbediening. Vautmans zelf rijdt immers paard, maar ook premier Alexander De Croo (Open Vld) en zijn vader zijn fervente ruiters. Elk het zijne uiteraard, maar de politiek dient niet te geïnstrumentaliseerd om de eigen dure hobby's goedkoper te maken, terwijl het gewone volk moet wroeten om rond te komen en de energie- en branfstoffactuur te betalen. Wie nu de prijs aan de pomp niet meer kan permitteren, kan niet goedkoper naar de fiets grijpen - maar minder duur een paard aanschaffen… Is er nog enige ernst bij Open Vld?”

Btw-verlaging op benzine/diesel? ❌
➡️ VLD: No way!
Btw-verlaging op gas? ❌
➡️ VLD: Tijdelijk en enkel in de lente en de zomer
Btw-verlaging op fietsen? ❌
➡️ VLD: Beloofd, maar geschrapt
Btw-verlaging op paarden: ✅

➡️ VLD: Jazeker, doe maar! 🥳

VLD =wereldvreemd clubje pic.twitter.com/Obwcw8CNYI
— Tom Van Grieken (@tomvangrieken) April 8, 2022