Persberichten
donderdag, 12 aug 2021

VB dient voorstel in om oldtimers vrije toegang te verlenen tot LEZ’s in Vlaanderen

Het Vlaams Belang wil alle LEZ-regelingen afschaffen omwille van het asociaal karakter van de maatregel, maar dient nu ook een voorstel van decreet in om een uitzondering voor oldtimers te voorzien zolang het LEZ-kaderdecreet blijft bestaan. Nu moeten bezitters van zo’n voertuig betalen als ze in Vlaamse steden willen rijden. In de meeste steden in het buitenland en in Brussel geldt echter een gunstmaatregel voor oldtimers. “Het is dan ook volkomen logisch dat ook in Vlaanderen deze uitzondering wordt doorgevoerd”, zei Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang) in een reactie. Het Vlaams Belang dient nu een voorstel van decreet in om hen vrije toegang te verlenen. Dit in afwachting en wens van de algemene afschaffing van de LEZ’s wat een asociale pestmaatregel is die de zwakkeren in onze samenleving treft.

In Vlaanderen zijn er meer dan 115.000 wagens geregistreerd als oldtimer. Momenteel kunnen deze wagens de lage-emissiezones (LEZ’s) in Vlaamse steden enkel binnen tegen betaling. Zo zijn oldtimerbezitters voor een jaarabonnement om een LEZ in te rijden om en bij de 345 euro kwijt, afhankelijk per stad. Het alternatief is het gebruik van een LEZ-dagpas die men maar 8 keer per jaar kan aankopen. Eén Antwerpse of Gentse dagpas kost met 35 euro bijna net zoveel als de verkeersbelasting voor een heel jaar. Volgens het Vlaams Belang dient dit kosteloos te zijn.

“Oldtimers zijn mobiel erfgoed en moeten op het hele Vlaamse grondgebied vrije toelating krijgen om zich te verplaatsen”

Volgens het Vlaams Belang is het absurd dat Vlaanderen nog achteroploopt wat betreft zo’n uitzondering. Oldtimers hebben een O-nummerplaat omdat er voor de bezitters gebruiksbeperkingen gelden. Zo mag het voertuig niet dienen voor woon-werk/schoolverkeer noch voor commerciële of professionele doeleinden. “Net omdat oldtimers dus enkel recreatief gebruikt worden, doen de bezitters ervan bitter weinig kilometers waardoor ze slechts een beperkte ecologische impact hebben”, argumenteert Claes. “Een oldtimer rijdt gemiddeld maar 1.500 km per jaar, waarvan slechts enkele kilometers in de stad.”

De regering nam tot op heden – ondanks lippendienst aan de oldtimerliefhebbers – nog geen enkel initiatief om oldtimerliefhebbers toegang te geven tot de LEZ’s. Het Vlaams Belang dient daarom dan ook een voorstel van decreet in om deze uitzondering te bekomen. “Oldtimers zijn mobiel erfgoed en hebben een grote economische en culturele waarde”, aldus nog Claes. “Bovendien is het een fijne hobby voor de eigenaars ervan en een plezier om naar te kijken voor andere Vlamingen.