Persberichten
woensdag, 30 sep 2020

VB doet laatste poging om Vivaldi te ontsporen

Het Vlaams Belang onderneemt een laatste poging om de linkse Vivaldi-regering te doen ontsporen. In aanloop naar de ledencongressen die vanavond gepland staan bij Open Vld en CD&V is het Belang een gerichte Facebookcampagne gestart naar de leden van de Vlaamse liberalen en christendemocraten toe. In de berichten zijn ‘visuals’ te zien met recente uitspraken van blauwe en oranje kopstukken tegen de huidige coalitie. “We moeten nu alles uit de kast halen zodat we later geen spijt hebben dat we niet alles hebben geprobeerd. Want deze regering is écht zoals Hendrik Bogaert zei de pest en de cholera samen!”

De laatste fase van de bijna 500 dagen durende federale formatie is ingezet. Deze avond stellen CD&V en Open Vld de paarsgroene regeringsnota voor aan hun met haast bijeengeroepen ledencongressen. Het Vlaams Belang wil echter deze evolutie niet zomaar met lede ogen aanzien en organiseert nog een laatste offensief om het paarsgroene recept te doen ontsporen en alsnog nieuwe verkiezingen te forceren. Op Facebook viseert de partij nu rechtstreeks de leden van Open Vld en CD&V met maar liefst zes verschillende gepromote ‘visuals’.

“Open Vld-burgemeester Ward Vergote leverde zijn partijlidkaart al in met Vivaldi”, zegt Van Grieken. “Hij zal niet de laatste zijn”

“Open Vld-burgemeester Ward Vergote leverde zijn partijlidkaart reeds in”, vertelt partijvoorzitter Tom Van Grieken. “Hij zal niet de laatste zijn. Met deze campagne gaan we de basis aanspreken en duwen waar het pijn doet. Want Vivaldi is het exact omgekeerde van waar de Vlaming voor stemde. We mogen dus geen enkele kans onbenut laten - ook de laatste niet - om deze malafide plannen te dwarsbomen vooraleer paarsgroen echt is geïnstalleerd.“

Het is geen toeval dat Vlaams Belang de basis van CD&V en Open Vld aanspreekt. De eerste partij heeft zich altijd verzet tegen een regering met Vlaamse minderheid en Open Vld verkoos net een nieuwe voorzitter om niet mee te doen met een linkse paarsgroene coalitie. De CD&V- en Open Vld-kopstukken die het Vlaams Belang ‘kanaliseert’ zijn dan ook niet de minste. Het gaat om aanstaand premier Alexander De Croo (Open Vld), oud-partijvoorzitter Gwendolyn Rutten (Open Vld), Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V), Kamerfractieleider Servais Verherstraeten (CD&V), huidig partijvoorzitter Joachim Coens (CD&V) en zijn collega-voorzitter Egbert Lachaert (Open Vld).