Nieuws
donderdag, 21 okt 2021

VB-voorstel voor subsidiestop aan Diyanet en Milli Görüs weggestemd

Alle andere partijen waaronder ook N-VA stemden gisteren in het Vlaams Parlement tegen een voorstel van het Vlaams Belang om subsidies aan moskeeën van de Turkse staatsorganisatie Diyanet en het extremistische Milli Görüs onmogelijk te maken. “Op dit moment worden er al 12 Diyanet- en 4 Milli Görus-moskeeën gefinancierd met ons belastinggeld en dat dreigen er in de nabije toekomst met een nieuw decreet van minister Somers nog een pak meer te worden”, zegt fractievoorzitter Chris Janssens. Wij mogen geen subsidies blijven verlenen aan moskeeën die extremisme zaaien en de integratie actief tegenwerken.”

Het Vlaams Belang stelde gisteren in het Vlaams Parlement ter gelegenheid van de stemming van een nieuw eredienstendecreet een tiental amendementen voor. Onder meer omdat het decreet de buitenlandse financiering van moskeeën niet zal terugdringen. “Het zal juist leiden tot een verdriedubbeling van het aantal gesubsidieerde moskeeën zonder garantie dat er zo geen door buitenlandse regimes ondersteund extremisme meer zal worden gefinancierd”, zo waarschuwt Janssens. 

De andere partijen kiezen er onbegrijpelijk voor een Turkse staatsorganisatie als Diyanet verder te subsidiëren

Eén van van de amendementen het Vlaams Belang strekte ertoe om wettelijk elke subsidie te verbieden aan moskeeën die behoren tot Diyanet en Milli Görüs. De Diyanet is het Turkse praesidium voor religieuze zaken dat de officiële Turkse staatsislam organiseert en onder het gezag valt van de Turkse Erdogan-regering. Tegen alle logica in stemden CD&V, Groen, N-VA, Open Vld, PVDA en Vooruit collectief voor de verdere financiering van Diyanet- en Mili Görüsmoskeeën. 

“Nochtans bevestigt Staatsveiligheid dat Diyanet bijdraagt aan de polarisering van de Turkse gemeenschap in dit land en aan de verspreiding van AKP-propaganda van Erdogan”, argumenteert Janssens. En ook het gevaar van Milli Görüs is overduidelijk. Milli Görüs is een Turks fundamentalistische beweging zelfs kinderen sluiert en de democratische rechtsorde wil vervangen door een orde op basis van de islam. In Duitsland wordt de beweging gevolgd door de inlichtingendiensten en ook in Frankrijk werd de beweging aangepakt omdat ze een charter weigerde te ondertekenen en loyaal wou blijven aan Erdogan.”

“Stop eindelijk met de subsidiëring van moskeeën en sluit diegenen die banden hebben met Diyanet of Milli Görüş. Enkel zo kunnen we de veiligheid van onze samenleving garanderen”, besloot Janssens.