Nieuws
vrijdag, 29 okt 2021

VB wil betere aanpak van hondendiefstal via DogID

Honden kunnen nu zomaar frauduleus geregistreerd worden op DogID op naam van een nieuw baasje, zonder medeweten van de eigenaar. DogID, het officiële platform voor hondenregistraties, registreert immers enkel de verantwoordelijke of degene waarbij de hond woont. “Maar het verblijfsadres van de hond is niet het juiste registratiecriterium, wél het eigenaarschap”, zei Vlaams Parlementslid Els Sterckx in het Vlaams Parlement. Heel het systeem moet worden doorgelicht.”

Het systeem laat nu toe dat als je een hond vindt of steelt, je die gewoon op jouw naam en adres kan laten registreren. Bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) gaf zelf aan dat er bij nieuwe registraties geen controle gebeurt. Op gestolenhond.be getuigen er tientallen gedupeerden en zelfs dierenartsen over mistoestanden die daar het gevolg van zijn. 

“Niemand mag zomaar een hond laten registreren zonder bewijs van eigendomsrecht”

Het gebrek aan eigenaarscontrole bij DogID staat haaks op zowel de EU-regelgeving als de dierenwelzijnswetgeving. Bovendien zet dit systeem de deur open voor diefstal en illegale import van honden. Als de politie dit controleert, kan die niets beginnen omdat de hond geregistreerd staat op het verblijfsadres, ook al werd die gestolen”, stelt Sterckx. 

Het parlementslid pleit ervoor dat de minister DogID de opdracht zou geven altijd de eigendomsoverdracht van de honden te controleren. Anders geeft u eigenaars van honden met een chip een vals gevoel van veiligheid”, stelt Sterckx. “Als u geen actie onderneemt, dan legaliseert u de facto hondendiefstal.”