Persberichten
donderdag, 16 sep 2021

VB wil met decreetsvoorstel onwettelijke censuur op sociale media sanctioneren

“Omdat de regeringen in dit land weigeren op te treden tegen de openlijke censuur – middels het massaal verwijderen van berichten en zelfs accounts – op sociale media”, dient het Vlaams Belang een voorstel van decreet in dat een overheidstoezicht moet organiseren op het respect voor de vrijheid van meningsuiting door de techbedrijven. “De vrijheid van meningsuiting en de vrije uitwisseling van ideeën zijn hoekstenen van onze vrije democratische samenleving”, zegt Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans (Vlaams Belang) en hoofdindiener van het voorstel. “We kunnen niet lijdzaam toezien hoe die platformen onze vrijheid van meningsuiting inperken en het vrije debat ondergraven.” Ook zou het decreet burgers in staat stellen om eenvoudig en snel beroep aan te tekenen als een post wordt verwijderd of een account wordt verbannen.

Waar de opkomst van het internet en sociale media ons aanvankelijk deden dromen van een tijdperk van vrijheid, blijkt het met diezelfde vrijheid op sociale media de voorbije jaren steeds verder bergaf te gaan, zo ondervindt het Vlaams Belang. Grote techbedrijven die de sociale media beheersen – en quasi monopolisten zijn – bepalen immers in toenemende mate welke inhoud hun gebruikers nog mogen delen op de diverse sociale media-platformen en dus ook wat er nog online kan worden gezegd.

Volgens het Vlaams Belang bezondigen bedrijven zoals Twitter, Facebook, YouTube en Google zich immers aan een actieve censuur door het verwijderen van berichten en het schrappen van accounts. “Tal van prominente en invloedrijke figuren werden zo al tijdelijk of permanent verbannen van sociale media zonder dat daarvoor enige wettelijke basis was”, klaagt Slootmans aan. “Zelfs het louter tonen van een foto van/met Zwarte Piet is voor sociale mediabedrijven een voldoende grond geworden voor censuur. Deze censuur gebeurt op basis van ontransparante eigen regels, die deze bedrijven dan ook nog eens boven de nationale wetgevingen stellen van de landen waar hun sociaal netwerk operationeel is.”

Censuur door 'Big Tech': Derde ‘Kamer’ binnen de Vlaamse Regulator voor de Media moet toezien op de bescherming van de vrijheid van meningsuiting online

Voor het Vlaams Belang is het duidelijk dat – gezien de impact van de sociale media op het democratische debat – er op deze manier van een vrij debat en een grondwettelijk recht van vrijheid van meningsuiting geen sprake meer is.

Het voorstel van decreet van de partij bepaalt dat meningen of accounts waar deze meningen op geformuleerd worden niet mogen gecensureerd worden zolang ze niet in strijd zijn met de geldende wetgeving. Een nieuw op te richten derde ‘Kamer’ binnen de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) moet toezien op de bescherming van de vrijheid van meningsuiting voor gebruikers van sociale media, uitspraken doen over geschillen die er ter zake rijzen en kan – bij vaststelling van overtreding – een herstel van het verwijderde bericht of account of een administratieve boete opleggen.