Persberichten
dinsdag, 05 okt 2021

VB wil snel klaarheid over verbod onverdoofd slachten in Brussel

Het Vlaams Belang eist klaarheid over het verbod op onverdoofd slachten in Brussel. Vorige week zette een uitspraak van het Grondwettelijk Hof het licht op groen voor een Brussels verbod op onverdoofd slachten zoals dat in de rest van Vlaanderen en ook in Wallonië van kracht is. Brussels Minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (DéFI) liet weten dat hij een voorstel op de regeringstafel zal leggen. Fractievoorzitter Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) wil deze week van de minister weten of hij het punt geagendeerd heeft.

De Brusselse regering en ook de meerderheidspartijen in het Parlement hebben een verbod op onverdoofd slachten voor zich uit geschoven. Vorige week nog werd een voorstel van het Vlaams Belang dat in de herfst van 2019 werd ingediend, opnieuw niet op de agenda van de commissie geplaatst.

“DéFI, dat bakzeil haalde bij de regeringscrisis over de hoofddoekendiscussie bij de MIVB, stuurt nu zijn minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt vooruit om de meubelen te redden. Een zeer doorzichtig maneuver”, stelt Lootens-Stael. De afgelopen maanden zond de minister het parlement wandelen met de mededeling dat hij een overlegronde met de geloofsgemeenschappen en de dierenwelzijnssector had opgestart. “Ik wil wel eens weten hoe het staat met de besluiten uit dat overleg en of hij de zaak effectief al bij de regering op de agenda heeft laten zetten!”

Het Vlaams Belang hoopt dat het parlement niet langer buitenspel wordt gezet en er nog deze maand gesproken wordt over de ingediende voorstellen. “Daarom heb ik deze week actualiteitsvragen ingediend zodat de minister snel klaarheid kan verschaffen”, besluit Lootens-Stael.