Nieuws
woensdag, 17 aug 2022

“Veiligheid moet er zijn in én rond recreatiedomeinen”

Voor het Vlaams Belang moet er niet enkel op de recreatiedomeinen zelf recht en orde heersen, maar moet dat uiteraard ook het geval zijn in de omliggende buurten en straten. “Het probleem van overlast en geweld mag zich niet verleggen”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere. “De overheid moet daarom de capaciteit van de politiediensten inzetten voor preventieve overlastcontroleacties.”

Onder meer aan het recreatiedomein De Ster in Sint Niklaas zijn de buurtbewoners het ondertussen meer dan moe. “Zogenaamde jongeren die niet reserveerden voor een ticket, geen identiteitskaart bij zich hebben, op een zwarte lijst staan of gewoon niet willen betalen, verschaffen zich een toegang tot het domein door over de omheining te klimmen”, aldus Depoortere. “En om bij die omheining te komen, lopen ze zomaar door privé tuinen. Huisvredebreuk dus, wat op zich al zou mogen leiden tot correctionele veroordelingen.”

“Het probleem van de onveiligheid op en rond recreatiedomeinen stopt niet op 1 september”

“En dan hebben we het nog niet eens over de agressie en de arrogantie van deze inklimmers. Zo werd een buurman van het recreatiepark, die het gewaagd had een jongere aan te spreken over diens gedrag, gewoon neergeslagen”, vervolgt Depoortere. “Wat zich deze zomer voordoet op en rond de recreatiedomeinen is volstrekt onaanvaardbaar, maar op een gepaste reactie en een grondige aanpak hoeven we niet te rekenen vanwege deze regering. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) gaat er allicht van uit dat het probleem en de persaandacht hierover, samen met de zomervakantie, over veertien dagen toch weer voor tien maanden achter de rug zal zijn.”

Voor het Vlaams Belang is het probleem echter nooit achter de rug en de partij stelde dan ook een ‘Knockout-plan’ voor tegen de overlast en het geweld dat zich iedere lente en zomer voordoet in recreatiezones. “En hierin hebben we ook veel voorstellen voor de handhaving van openbare orde in de omgeving van de domeinen”, merkt Depoortere tot slot op. “De lokale politiediensten moeten de toegangswegen naar en rond recreatiegebieden controleren, onder meer met behulp van ANPR-camera’s, maar ook via de organisatie van gerichte identiteitscontroles. Dat biedt vooraf de mogelijkheid om de betrokkenen te screenen. Wie geen identiteitskaart heeft of tegen zich een plaatsverbod heeft lopen, moet bestuurlijk worden aangehouden. En waar de lokale politiecapaciteit onvoldoende is, dient de federale politie te voorzien in ondersteuning.”