Nieuws
woensdag, 07 jun 2023

Veiligheid van buschauffeurs nog steeds geen prioriteit voor Vlaamse regering

Foto: wikimedia commons: Stratoswift. Veiligheid van buschauffeurs nog steeds geen prioriteit voor Vlaamse regering

Het Vlaams Belang heeft begrip voor de spontane staking van de chauffeurs van De Lijn in regio's Mol, Turnhout en Oostmalle nadat een collega zomaar geslagen werd. “Er is niet alleen een schrikwekkende toename van fysieke, maar ook van verbale agressie tegen busbestuurders”, zegt Vlaams Parlementslid Wim Verheyden. “Dat kan enkel stoppen wanneer de geweldplegers hard worden aangepakt en er eindelijk zal worden geïnvesteerd in de veiligheid van het openbaar vervoer.”

Zonder enige aanleiding gaf een man, die gewoon in een bushokje had zitten wachten, de chauffeur een vuistslag in het gezicht. Voor hij wegvluchtte, bracht hij ook nog materiële schade toe aan de bus. De afgelopen dagen waren in dezelfde buurt ook nog twee gevallen van verbale agressie. “Op die manier kunnen bestuurders en begeleiders van de bussen hun job niet goed of veilig doen”, aldus Verheyden. “Voor het personeel van De Lijn is vanzelfsprekend de maat vol, maar ook voor iedereen die met de beste intenties op een normale manier van de bus willen gebruik maken.”

“60 miljoen voor vergroening, maar voor veiligheid niets”

Het Vlaams Belang heeft in het Vlaams Parlement minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) al meermaals ondervraagd over de problematiek. “Maar na geen enkel geval van agressie, hoe erg ook, kwam ze met een initiatief over de brug om de veiligheid van onze bus- en tramchauffeurs te verzekeren”, vervolgt Verheyden. “De veiligheid van de burgers garanderen is de eerste en belangrijkste taak van iedere overheid, en daar slaagt de Vlaamse regering duidelijk niet in.” Het Vlaams Parlementslid wijst erop dat in 2022 de buschauffeurs in totaal 2.829 dagen werkonbekwaam wegens fysieke agressie, en dat dit cijfer zal blijven stijgen als er niet ingegrepen wordt.

“We herhalen onze eis voor een harde aanpak van de geweldplegers en voor dringende extra investeringen in functie van de veiligheid. Meer begeleiders, meer controleurs, meer camera’s en eindelijk bodycams voor de chauffeurs.”, besluit Verheyden. “Aan de vergroening en de elektrificatie van de busvloot kan zestig miljoen euro besteed worden, maar aan de veiligheid van de chauffeurs niets. Dat krijg je aan niemand uitgelegd.”