Persberichten
woensdag, 15 mrt 2023

Ventilus pas nodig in 2031: “Ondergronds alternatief is dan mogelijk”

Volgens federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) zou het eerste nieuwe windpark voor onze kust pas in 2029 operationeel zijn. Dat zou betekenen dat de geplande hoogspanningslijn Ventilus pas ten vroegste tegen 2031 echt nodig is. Tegen dan zal volgens experts de technologie om het project ondergronds te realiseren beschikbaar zijn. Het Vlaams Belang vraagt de Vlaamse regering om de beslissing voor een bovengronds traject te herzien. “Hoe gaat deze regering het aan de West-Vlamingen uitgelegd krijgen als een paar maanden of jaren later in Wallonië wel voor een ondergrondse oplossing gekozen wordt?”, vroeg Vlaams Parlementslid Carmen Ryheul (Vlaams Belang) aan minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

De Vlaamse regering wil nu eindelijk een beslissing nemen in het Ventilusdossier. De nieuwe hoogspanningslijn moet de elektriciteit die op zee door de windparken wordt opgewekt aan land brengen en zal dwars door West-Vlaanderen lopen. De lijn zorgde voor al veel beroering in West-Vlaanderen waar actiegroepen en omwonenden protesteren tegen een bovengronds traject. Ook het Vlaams Belang gelooft sterk in een ondergrondse oplossing. “Wij zijn maandenlang in gesprek gegaan met burgergroepen, omwonenden, experts én zelfs met hoogspanningsnetbeheerder Elia”, zegt Ryheul. “De enige conclusie die we daaruit konden trekken is dat er slechts één mogelijkheid is en dat is een ondergronds Ventilustraject.”

“Hoe gaat deze regering het aan de West-Vlamingen uitgelegd krijgen als later in Wallonië wel voor een ondergrondse oplossing gekozen wordt?”

De Vlaamse regering besliste eind vorig jaar om de hoogspanningslijn bovengronds te realiseren, na een rapport van de Duitse professor Dirk Westermann. Volgens experts, waaronder Westermann, zou de technologie om het project ondergronds op gelijkstroom te realiseren in 2030 mogelijk zijn. Minister Van der Straeten zegt nu echter dat Ventilus pas ten vroegste tegen 2031 nodig zal zijn om stroom van de windparken naar land te transporteren. Elia plant bovendien ook nog een andere nieuwe hoogspanningslijn in Wallonië: Boucle du Hainaut. De Waalse hoogspanningslijn zou pas later nodig zijn voor twee volgende windparken. “De uitspraak van Van der Straeten verandert het uitgangspunt van het debat volledig”, aldus Ryheul. “Het zou ook betekenen dat de Waalse regering alsnog zou kunnen kiezen voor een ondergronds traject, enkele maanden of jaren na de realisatie van Ventilus in West-Vlaanderen.”

Ryheul vroeg minister Demir dan ook om de beslissing voor een bovengrondse Ventiluslijn te herzien. “Als experts zeggen dat het ondergronds kan tegen 2030 en Ventilus moet pas tegen 2031 in gebruik worden genomen, is er geen enkele reden om niet voor het ondergrondse alternatief te kiezen”, besluit het Vlaams Parlementslid. “Hoe gaat deze regering het aan de West-Vlamingen uitgelegd krijgen als een paar maanden of jaren later in Wallonië wel voor een ondergrondse oplossing gekozen wordt?”