Persberichten
woensdag, 08 aug 2018

Verantwoordelijke moord 10 Belgische para’s schijnbaar vervroegd vrijgelaten en kansmaker op politiek asiel in… België

Volgens bronnen bevindt één van de hoofdverantwoordelijken voor de moord op 10 Belgische para’s in Rwanda zich momenteel in een gesloten asielcentrum in België en zou hij politiek asiel aangevraagd hebben. Vlaams Belang eist dat er zo snel mogelijk duidelijkheid geschapen wordt inzake deze situatie. Indien de man weldegelijk politiek asiel zou aangevraagd hebben, is het voor voorzitter Tom Van Grieken “een evidentie” dat dit niet verleend zal worden.

Meer precies gaat het om Bernard Ntuyahaga. Ntuyahaga werd in juli 2007 door het hof van assisen schuldig geacht aan de moord op de tien Belgische blauwhelmen in 1994 en aan de moord op verschillende Rwandese burgers tijdens de genocide die volgde. Hij werd veroordeeld tot 20 jaar cel.

Vandaag doet in militaire kringen het gerucht de ronde dat de man vervroegd zou vrijgelaten zijn én dat hij politiek asiel zou aangevraagd hebben in België. Voorzitter Tom Van Grieken: “Dat zou willen zeggen dat hij voor de moord op enkele dappere Belgische para’s amper 10 jaar zou gezeten hebben. Dat hij daarbij ook nog eens politiek asiel durft aan te vragen in dit land, is het cynisme voorbij. Het is evident dat aan zo iemand géén politiek asiel verleend wordt.”

Barbara Pas, fractievoorzitter in de Kamer, is het eens met haar voorzitter. “Het is belangrijk dat er snel duidelijkheid wordt geschapen in deze zaak. Niet alleen zou nogmaals aangetoond worden dat ons rechtssysteem niet rechtvaardig is, maar bovendien getuigt het van een totaal gebrek aan respect voor onze militairen die dag in dag uit instaan voor onze veiligheid. Ik zal er de bevoegde ministers dan ook over ondervragen.”