Persberichten
donderdag, 15 dec 2022

Verbod op diesel- en benzinewagens in LEZ’s: “asociaal en onhaalbaar”

Foto: iStock. Verbod op diesel- en benzinewagens in LEZ’s: “asociaal en onhaalbaar”

Vanaf 2031 worden dieselwagens in de lage-emissiezones van Antwerpen en Gent niet meer toegelaten en benzinewagens vanaf 2035 ook niet meer. “Dit is niet alleen een zeer asociaal plan, maar het is zelfs totaal onhaalbaar”, zegt Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang). “Met de N-VA van Demir is Groen zelfs niet meer nodig om een doorgeslagen anti-wagenbeleid te voeren. Het Vlaams Belang wil alle LEZ’s afschaffen.”

In Vlaanderen mogen steden zelf bepalen of ze een lage-emissiezone (LEZ) invoeren. Antwerpen voerde dit als eerste Vlaamse stad in 2017 in, waarna Gent in 2020 volgde. In beide steden krijgen bestuurders met een wagen die te veel stikstof uitstoot een boete van 150 euro als ze het stadscentrum toch binnenrijden. Na meerdere overtredingen kan in Antwerpen die boete oplopen tot 350 euro. De criteria voor een LEZ worden echter op Vlaams niveau vastgelegd. Momenteel zijn enkel dieselwagens met euronorm 5 en hoger toegelaten, en benzinewagens met euronorm 2 of hoger. Vanaf 2026 komt de limiet voor dieselwagens op euronorm 6 te liggen en voor benzinewagens op euronorm 3. De Vlaamse regering wil het gebruik van wagens met verbrandingsmotoren laten uitdoven. Vanaf 2031 zullen dieselwagens niet meer toegelaten zijn in de stadscentra en benzinewagens vanaf 2035 ook niet meer.

“Van de N-VA moeten landbouwers stoppen met landbouwen en automobilisten stoppen met autorijden”

“Dit is niet alleen een zeer asociaal plan, maar het is zelfs totaal onhaalbaar”, zegt Claes. “De Vlaamse regering wil iedereen met een dure elektrische wagen laten rijden, terwijl dit voor velen onbetaalbaar is. Daarnaast is onze energievoorziening en infrastructuur hier totaal niet op voorzien.”

Claes hekelt de plannen van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). “Met de N-VA van Demir is Groen zelfs niet meer nodig om een doorgeslagen antiwagen beleid te voeren. Met haar aan de knoppen moeten de landbouwers stoppen met landbouwen en de automobilisten stoppen met autorijden.”

Het Vlaams Belang maakt zich klaar voor actie. “In 2019 had toenmalig minister van Mobiliteit Ben Weyts (eveneens N-VA) ook een plan klaar om een systeem van rekeningrijden in te voeren”, herinnert Claes eraan. “Het is door ons verzet toen dat dit is ingetrokken. Wij zullen nu hetzelfde doen tegen deze gekke LEZ-plannen. Het Vlaams Belang wil namelijk alle LEZ’s afschaffen.”