Nieuws
maandag, 27 mrt 2023

Verbod op gokreclame leidt tot absurde situaties

Foto: iStock. Verbod op gokreclame leidt tot absurde situaties

Het Vlaams Belang begrijpt de huidige onvrede binnen het wielerpeloton over het verbod op gokreclame. “Dat een maatregel wel geldt voor private gokbedrijven, maar niet voor de Nationale Loterij, is niets anders dan concurrentievervalsing”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “We herhalen onze eis naar klaarheid in het hele gokreclamedossier, waarover van begin af aan al een zweem van belangenvermenging en corruptie hangt.”

De federale regering wil de belangrijkste vormen van gokreclame verbieden. Reclamespots op radio en televisie en online advertenties zullen vanaf juli 2023 verboden zijn. Maar het verbod geldt niet voor de Nationale Lotterij. Ploegleider Patrick Lefevere was er dan ook vorig weekend niet over te spreken dat zijn team (Soudal-Quick.Step) door het verbod op gokreclame een aanzienlijk bedrag dreigt te mislopen, terwijl het concurrerend team Lotto wel sponsorgelden mag blijven ontvangen van de Nationale Loterij. “Het toont de absurditeit van het huidige gokreclameverbod aan”, zegt Dillen. “De discriminatie tussen private en niet-private gokbedrijven valt op geen enkele manier goed te praten.”

“De maatregel van Van Quickenborne is concurrentievervalsend, discriminerend en hypocriet”

De federale regering wil de belangrijkste vormen van gokreclame verbieden. Reclamespots op radio en televisie en online advertenties zullen vanaf juli 2023 verboden zijn. “Maar dat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) er via een Koninklijk Besluit voor zorgt dat de Nationale Loterij wel reclame mag blijven maken, is niet alleen concurrentievervalsend voor sportteams, het is ook discriminerend en ronduit hypocriet”, vervolgt Dillen. Het Kamerlid vindt de gretigheid waarmee de minister de maatregel wou doordrukken verbazingwekkend. “Vorige zomer zette hij niet alleen het parlement hiervoor buiten spel, maar hij veegde ook nog eens het principe dat regeringen in consensus beslissen van tafel.”

Een oorzaak van die gretigheid werd mogelijk eerder al blootgelegd door Het Laatste Nieuws. Die krant kon een brief van gedelegeerd bestuurde van de Nationale Loterij Jannie Haek (Vooruit) inkijken. In ruil voor 30 miljoen euro stelde Haek een monopolieversterking voor de Nationale Loterij voor en op reclame van andere gokbedrijven moest een verbod komen. “Zoiets ruikt naar corruptie”, besluit Dillen. “We herhalen daarom ook onze eis tot een onmiddellijk grondig onderzoek.”