Nieuws
donderdag, 23 nov 2023

Verhofstadt wil EUSSR: "Hiervoor hebben we nooit getekend"

Foto: iStock. Verhofstadt wil EUSSR. "Hiervoor hebben we nooit getekend"

Het Vlaams Belang vindt het voorstel van Europees Parlementslid Guy Verhofstadt (Open Vld) om af te stappen van de unanimiteitsvereiste bij belangrijke beslissingen van de Europese Unie totaal verwerpelijk. “De EU dwaalt steeds verder en steeds sneller af van het pad van de democratie”, zegt Europees Parlementslid Tom Vandendriessche. Het is waanzinnig dat zich democratisch noemende Vlaamse partijen hierin meegaan.”

Met een nipte meerderheid van 291 stemmen tegen 274 heeft het Europees Parlement een reeks voorstellen goedgekeurd om het verdrag van Lissabon aan te passen. In dat verdrag werd in 2007 de werking van de EU vastgelegd. Zo werd er onder meer in bepaald hoeveel macht de lidstaten en verschillende instellingen hebben in het nemen van beslissingen. “Verhofstadt wil de vleugels van de lidstaten, die toen al stevig geknipt werden, nu nog verder knippen”, aldus Vandendriessche. “Als het van deze ‘liberaal’ afhangt, hoeft met dissidente stemmen, zoals bijvoorbeeld die van de Hongaarse eerste minister Viktor Orban, in de toekomst geen enkele rekening meer te worden gehouden. In Verhofstadts democratie is enkel ja knikken en de pas lopen de boodschap.”

“Verhofstadt plannen betekenen het einde van de natiestaat”

“Het vetorecht waar Verhofstadt van af wil, heeft als bedoeling dat kleine landen beschermd worden, dat ze niet vertrappelt worden door de grote landen”, vervolgt Vandendriessche. “Daarom werd de EU ook opgericht destijds.” Het Vlaams Belang zal zich met hand en tand verzetten tegen Verhofstadts EU-rijk. “Voor zo’n EUSSR hebben we nooit getekend. In 2024 zullen we de nipte eurofanatieke meerderheid in het Europees Parlement breken.”

“Dissidente stemmen via regelgeving monddood maken is trouwens een handelsmerk van dictators en duidelijk ook van Verhofstadt”, gaat Vandendriessche verder. “Tijdens zijn Belgisch premierschap werd bijvoorbeeld meermaals wetgeving gewijzigd, louter en alleen om het toenmalige Vlaams Blok veroordeeld te kunnen krijgen. Aanpassing van regelgeving à la tête du client dus, zoals nu tegen Victor Orban gebeurt.”

“Verhofstadt is aan de laatste maanden van zijn politieke carrière bezig, en daar zijn weinigen rouwig om, maar overal waar hij komt, laat hij helaas een pad van vernieling achter zich. Dat was niet enkel in België zo”, merkt Vandendriessche tot slot op. “Maar hier gaat het om bijzonder grondige vernielingen, om verschroeide aarde. Zijn plannen betekenen zonder meer het einde van de natiestaat en een ernstige bedreiging voor de democratie. Het is onbegrijpelijk dat Vlaamse partijen in die waanzin meegingen.”