Nieuws
donderdag, 07 sep 2023

Verhoog nu de minimumrente op spaarboekjes

Foto: iStock. Verhoog nu de minimumrente op spaarboekjes

Het Vlaams Belang stelt vast dat de staatsbon van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) zijn doel heeft gemist. “De bedoeling was dat de grootbanken hun rentes op spaarboekjes zouden optrekken, maar dat is niet gebeurd”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “De banksector heeft geen duimbreed toegegeven. Het is nu aan de minister om de minimumrente te verhogen.”

“De staatsbon is een goed initiatief voor wie zijn geld een jaar lang kan missen, maar het is geen oplossing voor de kleine spaarder”, stelt Vermeersch, die zich ook afvraagt of de belastingkorting van 15 procent de juridische toets zou doorstaan. “Het is immers duidelijk dat deze regeling het gelijkheidsbeginsel schendt, en beleggers in de staatsbon lopen alleszins het fiscaal risico dat dit voor het Grondwettelijk Hof zal worden aangekaart, en de heffing over de interesten uit de staatsbon alsnog 30 procent wordt.”

“Van Peteghem moet eindelijk zijn tanden laten zien”

Het Kamerlid wijst nog op andere keerzijdes aan de staatsbon. “De staatskas, dus de belastingbetaler, moet nu wel ruim 600 miljoen aan rente terugbetalen. En we mogen er van uitgaan dat woonleningen nog duurder zullen worden”, aldus Vermeersch. “En ook zal de Europese Centrale Bank de rente in de komende maanden wellicht nog meerdere keren optrekken, waardoor het rendement van de staatsbon verder zal verwateren.”

Om deze redenen is het Vlaams Belang voorstander om de minimumrente op te trekken, zodat ook de kleine spaarders een betere vergoeding krijgen. “Van Peteghem moet nu eindelijk eens zijn tanden laten zien”, besluit Vermeersch. “Hij moet de minimumrente verhogen en ervoor zorgen dat kleine spaarders eindelijk krijgen waar ze recht op hebben.”