Nieuws
vrijdag, 05 nov 2021

Verjaring van criminele straffen: regering kent niet eens de cijfers

Het openbaar ministerie moet ervoor zorgen dat wanneer de rechter een straf oplegt, deze ook effectief binnen een bepaalde termijn wordt uitgevoerd. Helaas is dat niet altijd het geval, en is er sprake van een ‘verjaring’ van de straffen. Dit soort van verjaringen zorgt er natuurlijk voor dat het gevoel van straffeloosheid enkel maar wordt aangewakkerd.

Kamerlid Marijke Dillen wou wel eens weten hoeveel criminele straffen er jaarlijks verjaren, en wat de oorzaken hiervan zijn. Het antwoord van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) was echter onthutsend: “Op basis van de statistische gegevensbank van het College van Procureurs-generaal is het niet mogelijk om hiervoor betrouwbare statistieken op te stellen. De statistisch analisten kunnen dus geen elementen van antwoord aanreiken op deze parlementaire vraag.” Met andere woorden: ze weten het gewoon niet.

“Het is onbegrijpelijk en onaanvaardbaar dat men in dit land niet eens weet hoeveel uitgesproken criminele straffen er door verjaring niet worden uitgevoerd” zo zegt Dillen. “De straffeloosheid in dit land is een enorm probleem, maar hoe denkt de minister van Justitie dat nu aan te pakken wanneer hij nog niet eens over de juiste cijfers beschikt?”