Nieuws
vrijdag, 21 jan 2022

Verkeersboetes: “Vlaming betaalt er pak meer”

Verkeersboetes in België zijn voornamelijk een zaak voor de Vlamingen, zo blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-Kamerlid Wouter Vermeersch opvroeg bij minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Vlamingen worden meer beboet en betalen hun boetes beter, maar toch ligt het aantal inningen door afhoudingen in de personenbelasting in Vlaanderen nog steeds een pak hoger dan in Wallonië. “Uit alle cijfers blijkt dat ook wat betreft de verkeersboetes de Vlaming een veel hogere rekening krijgt gepresenteerd dan de Waalzegt Vermeersch.

Voor wat betreft het voorbije jaar (2021) werd door de Vlaamse politierechtbanken in totaal een vordering van zowat 132,2 miljoen euro uitgesproken. Dat is zowat 19,9 euro per Vlaming. De Waalse politierechtbanken spraken voor 47,2 miljoen euro aan vorderingen uit – goed voor 12,9 euro per Waal. “In Vlaanderen staat men sneller voor een politierechtbank dan in Wallonië”, aldus Vermeersch. “En ook de bedragen die effectief door de politierechtbank worden geïnd, liggen in Vlaanderen een pak hoger dan in Wallonië.”

De Vlaamse politierechtbanken inden in 2021 effectief 52,1 miljoen euro, of 39,4 procent van het bedrag aan uitgesproken boetes. In Wallonië lag dat voor dezelfde periode opnieuw een stuk lager: 14,4 miljoen euro, of amper 30,5 procent van het totale te betalen bedrag. Per capita is dat dus 7,83 euro per inwoner in Vlaanderen, tegenover 3,95 euro per inwoner in Wallonië.

“Vlaming betaalt beter verkeersboetes, maar krijgt toch meer gedwongen invorderingen dan Waal”

Sedert enkele jaren kan de fiscus openstaande boetes innen via een verrekening in de personenbelasting. “Aangezien Walen veel minder geneigd zijn hun boetes effectief te betalen, zou het niet meer dan logisch zijn dat het aandeel van de inningen via de personenbelasting in Wallonië hoger zou liggen dan in Vlaanderen”, vervolgt Vermeersch. “Maar niets is minder waar.”

In 2021 werd in Vlaanderen voor een bedrag van 21,1 miljoen euro aan boetes, uitgesproken door een politierechtbank, geïnd via een afhouding in de personenbelasting. Omgerekend is dat 3,16 euro per Vlaming. In Wallonië werd er voor 2021 amper 8 miljoen euro aan boetes geïnd via de afhouding – 2,20 euro per Waal. “Of het nu gaat om sociale zekerheid, werkloosheidsuitkeringen, OCMW-steun of verkeersboetes: de conclusie is helaas steeds dezelfde. De Vlaming en enkel de Vlaming is de melkkoe van de Belgische Staat, die op alle mogelijke domeinen de transfers van Vlaanderen naar Wallonië blijft bestendigen”, besluit Vermeersch.