Persberichten
vrijdag, 13 dec 2019

Verkiezingen Verenigd Koninkrijk: Britten opnieuw 'baas is eigen land'

Tom Van Grieken: 'De wil van het volk nu eindelijk eens respecteren. Niet alleen in London, maar ook in Brussel'

Gisteren trokken de Britten naar de stembus. Een belangrijke stembusgang: nog meer dan over de traditionele tegenstelling tussen 'Tories' en 'Labour' gingen deze verkiezingen over de Brexit. En de Britten kozen, opnieuw, overtuigend voor een Brexit. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken reageert tevreden en feliciteert Boris Johnson met zijn verpletterende overwinning.

De resultaten van de Britse stembusslag gisteren zijn duidelijk: met rond de 360 van de 650 zetels in het Britse Lagerhuis hebben de Conservatieven de parlementaire meerderheid stevig in handen. Zonder meer een overwinning voor premier Boris Johnson en vooral ook voor de democratie in het algemeen. Want hoewel de bevolking zich reeds in 2016 pro-Brexit uitsprak in een grootschalig referendum, hebben tegenstanders er de afgelopen jaren alles aan gedaan om de democratische gang van zaken tegen te werken. Tot vandaag. 

Met de nieuwe ruime Conservatieve meerderheid in het Lagerhuis weet Johnson zich nu immens geruggesteund. De verpletterende nederlaag voor Labour betekent dat de partij onvoldoende zetels heeft om het brexitakkoord nog tegen te houden. 

Tom Van Grieken: “De linkse EU-elite oogst wat ze gezaaid heeft.Steeds meer Europeanen laten zich niet intimideren en nemen hun toekomst in eigen handen.Ook in het Verenigd Koninkrijk werden de politieke kaarten democratisch door elkaar geschud. De stem van de bevolking is nu opnieuw gehoord. Ik wens Boris Johnson te feliciteren met zijn verpletterende overwinning die niet alleen een overwinning voor hem is, maar vooral voor het Britse volk en de democratie. Dat de EU-elite hieruit haar lessen trekt en de wil van het volk nu eindelijk eens respecteert. ook in Brussel!”