Nieuws
donderdag, 17 feb 2022

Verkoop Mechels oud gasthuis staaltje van federaal wanbeleid

Voor het Vlaams Belang is het dossier van het oude Mechels gasthuis een zoveelste blijk van wanbeheer door de federale overheid. “Onlangs raakte bekend dat de stad Mechelen het Onze-Lieve-Vrouwegasthuis in de Keizerstraat wil kopen”, zegt Kamerlid Frank Troosters. “Verkoper is de federale overheid die daarbij een half miljoen ziet verloren gaan omdat men het gebouw 15 jaar leeg heeft laten staan.”

Het gebouw dat eigendom is van de federale overheid werd door de Regie der Gebouwen in 2007 gekocht van de vereniging Dodoens voor een bedrag van 1.104.000 euro. “Opvallend is dat het gebouw al die jaren ongebruikt bleef en dus geen enkele opbrengst genereerde”, aldus Troosters. “De plannen om er het Mechelse gerechtshof te huisvesten bleven onuitgevoerd. Wel diende de federale overheid intussen 311.000 euro te betalen aan beveiligingskosten en onderhouds- en instandhoudingswerken. Bijkomend zal er nog een leegstandsheffing aan de stad Mechelen betaald moeten worden.”

“De lichtzinnigheid in het beheer van het patrimonium bij de Regie der Gebouwen, zoals in het geval van het oude Mechels gasthuis is stuitend”

Omdat de uitoefening van het terugkooprecht van toepassing is, zal de verkoopprijs dezelfde zijn als de aankoopprijs in 2007, 1.104.000 euro dus. “Nochtans wordt de huidige waarde van het gebouw op 1.680.000 euro geschat”, vervolgt Troosters. “Een half miljoen gaat dus verloren bovenop de gederfde inkomsten van een gebouw dat men 15 jaar leeg liet staan. Bovendien heeft de belastingbetaler meer dan 300.000 euro mogen ophoesten aan kosten voor dit ongebruikte gebouw.”

Voor het Vlaams Belang dient verantwoordelijk staatssecretaris Mathieu Michel (MR) dringend orde op zaken te stellen binnen de Regie. “Na het mismeesterde dossier van het Brusselse Justitiepaleis krijgt de belastingbetaler voor het oude Mechels gasthuis opnieuw de rekening gepresenteerd voor het onzorgvuldig beheer van de overheid”, besluit Troosters. “Ik zal de staatssecretaris dan ook ter verantwoording roepen.”