Nieuws
dinsdag, 28 mrt 2023

“Verkoop van lachgas moet worden verboden”

Foto: iStock. “Verkoop van lachgas moet worden verboden”

Het Vlaams Belang pleit al langer voor een verbod op de vrije verkoop van lachgas. Ook andere partijen sluiten zich daar nu bij aan. Wij dienden in september 2019 al een wetsvoorstel in”, zegt Kamerlid Steven Creyelman. Het is goed dat ook andere partijen zich nu uitspreken voor een dergelijk verbod, maar het mag niet bij woorden blijven.”

Lachgas kent een steeds grotere populariteit bij jongeren omdat het een tijdelijke roes veroorzaakt en veel goedkoper is dan andere verdovende middelen. Verkeersinstituut Vias waarschuwde er al voor dat bijna één op vijf van de jonge bestuurders maandelijks rijdt onder invloed van lachgas. Hetgeen erg nefast is voor de verkeersveiligheid en bovendien permanente hersenschade kan veroorzaken. “Gelukkig raken steeds meer partijen ervan overtuigd dat vermeden moet worden dat er lichtzinnig met lachgas kan worden omgesprongen”, zegt Creyelman. “Het Vlaams Belang was daarin een pionier.”

“Voor het Vlaams Belang komt volksgezondheid en verkeersveiligheid op de eerste plaats”

In 2019 diende het Vlaams Belang een wetsvoorstel in om de verkoop van ampullen lachgas in principe enkel nog in de apotheek te laten gebeuren, en om de verkoop ervan aan minderjarigen te verbieden. “Wie lachgas voor medisch gebruik zoekt, kan dan nog steeds terecht bij de apotheek”, aldus Creyelman. “De apotheker kan zijn rol in de eerstelijnspreventie opnemen. Maar eigenlijk zijn de patronen lachgas voornamelijk bedoeld voor de keuken. Het is een aandrijfmiddel voor slagroomspuiten. Het is dus zeker niet de bedoeling zijn dat horeca-uitbaters steeds naar een apotheker moeten hollen, zij moeten nog steeds voor lachgas terechtkunnen in de voor hen bestemde groothandel.”

“Er is absoluut een duidelijke wetgeving rond de verkoop van lachgas nodig”, besluit Creyelman. “Helaas ontbrak het de andere partijen aan het gezond verstand om ons wetsvoorstel meteen goed te keuren en heeft de toestand nog verscheidene jaren kunnen aanmodderen. Maar voor het Vlaams Belang komt de volksgezondheid en de verkeersveiligheid op de eerste plaats en wij zullen elke stap in de goede richting volmondig steunen.”