Nieuws
vrijdag, 15 okt 2021

Verkrachters moeten meer en langer in de cel belanden

Het Vlaams Belang steunt de oproep die gisterenavond luid en duidelijk werd gemaakt in de studentenbuurt van de Brusselse gemeente Elsene. Daar kwamen duizend betogers bijeen om meer veiligheid te eisen en een hardere aanpak van verkrachting en andere zedenfeiten. De betoging vond plaats nadat een barman van twee studentencafés verschillende vrouwen zou hebben gedrogeerd en verkracht. “Het parket mag dan wel een onderzoek gestart zijn, we vrezen net als de betogers voor de finale resultaten. De laatste verkrachters die in het nieuws kwamen, moesten als fopstrap een opstel schrijven. Verkrachters horen echter in de cel!”

Gisteren kwamen honderden vrouwen en andere betogers samen in Brussel. Aanleiding van het protest is een barman van twee studentenbars die meerdere vrouwen zou hebben verkracht na iets in hun drankje te hebben gedaan. Jonge studentes, die pas in Brussel aan hun studies begonnen zijn, maken zich duidelijk zorgen om hun veiligheid.

“En dat begrijpen wij volledig!”, reageert Kamerlid Marijke Dillen. “Want in Brussel, maar ook in het gehele land, worden vrouwen met de regelmaat van de klok verkracht. Wat minder regelmatig volgt, zijn kordate straffen. De laatste verkrachting die bijvoorbeeld in het nieuws kwam, was een groepsverkrachting. De daders werden begin deze maand veroordeeld, maar kregen zelfs geen effectieve celstraf. Wel moeten ze een opstel schrijven. Het is dus meer dan te begrijpen dat vrouwen en de gehele bevolking boos zijn. Dit kan niet langer. Iedereen - dus ook vrouwen - heeft recht op veiligheid.”

“Concreet eisen wij dat verkrachters en plegers van zedenfeiten harder gestraft worden”, besluit Dillen. “Recent trok paars-groen de maximumstraffen omhoog, maar dat is zonder waarde, want rechters spreken die nooit uit. De minimumstraffen moeten dus omhoog en leiden tot effectieve celstraffen: elke celstraf die voor een verkrachting wordt uitgesproken, moet worden uitgezeten.”