Nieuws
dinsdag, 08 mrt 2022

“Verlaging btw-tarief op energiefactuur duldt geen uitstel meer”

De basisbehoeften gas en elektriciteit zijn onbetaalbaar geworden. “Als de huidige hoge energieprijzen aanhouden, kost een gemiddeld gebruik zomaar eventjes 8.000 euro. Dat is de helft meer dan twee maanden geleden”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “We herhalen met klem de vraag uit ons wetsvoorstel van 16 september 2019 voor een permanente verlaging van het btw-tarief van 21 procent naar 6 procent op elektriciteit en gas. Dat kan snel gebeuren en is absoluut betaalbaar.”

“De strop omheen de hals van de energieverbruikers wordt alsmaar steviger aangetrokken”, aldus Vermeersch. “Vaste contracten worden niet meer aangeboden en steeds meer energieleveranciers zullen overkop gaan. In december klaagden we aan dat de energieprijzen op een recordniveau stonden. Vandaag zou iedereen direct tekenen om weer op dat niveau te mogen zitten.” “De oorlog in Oekraïne heeft de reeds bestaande problematiek blootgelegd en vergroot”, vervolgt Vermeersch. “Mocht Poetin de gaskraan dichtdraaien betekent dat een regelrechte ramp voor de Europese markt en zullen ook wij daarvan sterk de gevolgen voelen.”

“Het verlagen van het btw-tarief is een maatregel die niet enkel kan maar ook onmiddellijk moet worden doorgevoerd”

In februari bleek uit een antwoord van minister Vincent Van Peteghem (CD&V) op een schriftelijke vraag van Vermeersch dat de netto btw-ontvangsten op energieproducten in 2021 met twee miljard euro zijn gestegen. “Ons wetsvoorstel om de btw te verlagen tot 6 procent werd door het Rekenhof becijferd op een kostprijs tussen 670 miljoen en 1 miljard euro. Perfect haalbaar en betaalbaar dus.”

“In 2020 werd ons wetsvoorstel verworpen door alle andere partijen, N-VA en PVDA incluis, de partijpolitieke spelletjes primeerden op de factuur van de mensen”, herinnert Vermeersch zich. “Ik ben er echter zeker van dat er in de omstandigheden van vandaag een meerderheid te vinden is voor een verlaging van het btw-tarief op de energiefactuur. Ook oppositiepartijen zijn immers gewonnen voor zo’n verlaging. De vraag is alleen waar paars-groen nog op wacht.”