Nieuws
zondag, 19 feb 2023

Verlenging kerncentrales: “groenen blijven ongehinderd saboteren”

Foto: iStock. Verlenging kerncentrales: “groenen blijven ongehinderd saboteren”

Het Vlaams Belang begrijpt niet waarom vicepremier Georges Gilkinet (Ecolo) het verlengen van meer dan twee reactoren ‘gevaarlijk’ vindt. “België is van de weinige landen in de wereld waar kerncentrales worden gesloten. En er bestaat geen enkel redelijke argument die de stelling van Gilkinet onderbouwt”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Waar wachten de andere meerderheidspartijen op om de groene dogmatici tegen te spreken en werk te maken van de noodzakelijke verlenging van ons nucleair park?”

Groen en Ecolo zijn nog de enige partijen die zich dogmatisch blijven verzetten tegen de verlenging van kerncentrales. “We hebben het aan hen te danken dat het een aartsmoeilijke opdracht blijft om Doel 4 en Tihange 3 te verlengen”, aldus Van Lommel. “Door het groene verzet komt de bevoorradingszekerheid in de winter van 2025 in gevaar en weten we zelfs niet of de verlenging technisch in orde zal zijn voor de winter van 2026.”

“De groenen hebben hun kans gehad en hun onkunde bewezen”

Voor het Vlaams Belang hebben de groenen zo goed als geen geloofwaardigheid wanneer ze spreken over kernenergie. “Ze hebben de voorbije jaren vooral bewezen dat ze zich allerminst laten leiden door feiten en dat ze spelen met de bevoorradingszekerheid”, vervolgt Van Lommel. “Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) ging het allemaal oplossen zonder kerncentrales, want met de energietransitie zouden we naar 100 procent hernieuwbare energie gaan. Maar haar groene droom werd een nachtmerrie, nadat ze ook nog eens vervuilende gascentrales wilde openen en net gascentrales de marktprijs van onze elektriciteit bepalen. We moeten net onze afhankelijkheid van gas afbouwen. Een energiemix met hernieuwbare energie en stevige basis nucleaire energie zijn de enige garantie op betaalbare energie.”

Met onder meer de toename van het aantal elektrische wagens en warmtepompen, en de industrie die elektrificeert, zullen we in de komende jaren alleen maar meer elektriciteit nodig hebben. “De groenen zijn hypocriet”, besluit Van Lommel. “Ze willen alles elektrificeren, maar spelen met onze bevoorradingszekerheid en blijven hangen in een tunnelvisie. Ons verbruik zal tegen 2050 nochtans verdrievoudigen, dus alle beschikbare capaciteit is nodig.”

Het Vlaams Belang vraagt zich af hoe lang de groenen nog alles mogen blijven saboteren? “Ze hebben hun kans gehad en bewezen dat ze het niet kunnen. Dat Georges-Louis Bouchez (MR) en Sammy Mahdi (cd&v) nu eindelijk eens doen wat ze zeggen. Maar het blijft allemaal bij loze woorden.”