Nieuws
dinsdag, 08 mrt 2022

Verlies ereburgerschap wegens ‘Toogpraat’?

Columniste en voormalig journaliste bij De Standaard Mia Doornaert dreigt haar ereburgerschap van de stad Kortrijk te verliezen omdat ze recent te gast was bij Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in diens podcast ‘Toogpraat’. “Een plaatselijk gemeenteraadslid van Groen heeft hiertoe het initiatief genomen”, stelt Van Grieken. “Doornaert werd ereburger van Kortrijk wegens haar bijdrage aan ‘modern burgerschap’. Vrijheid van meningsuiting en open debat dus. Alles waar Groen duidelijk niet voor staat.”

In de succesvolle podcast Toogpraat ontvangt Van Grieken maandelijks een centrale gast voor een gezellige babbel aan de toog. “Ieder actueel thema kan daarbij zonder taboe besproken worden”, aldus Van Grieken. “En dat de genodigden geen Vlaams Belangers zijn, is uiteraard een mooie zaak. Een gezonde democratie is immers niet mogelijk zonder het vrij kunnen uiten van uiteenlopende ideeën en zonder debat.”

Het leverde al uitvoerige en onbevangen gesprekken op met onder meer Nigel Farage, Jean-Marie Dedecker, Rik Torfs, Siegfried Bracke en Dyab Abou Jahjah.

“Toogpraat zal boeiende mensen van diverse strekking blijven ontvangen”

“Wat Groen in Kortrijk met dit soort sancties wil bereiken is het uitsluiten van andersdenkenden, en dat is wellicht het grootste gevaar voor de democratie”, vervolgt Van Grieken. “Men wil gesprekken niet enkel ontwijken maar, zonder meer verbieden. En zelf kritisch denken kan wat de mensen van Groen betreft natuurlijk al helemaal niet. Meningen mogen enkel geuit worden wanneer die passen in hun links-radicale dogma’s.”

Het spreekt voor zich dat de podcast Toogpraat boeiende mensen van heel diverse strekkingen zal blijven ontvangen. Tot spijt van wie het benijdt, maar vooral tot omzeggens ieders grote tevredenheid. De podcast is te beluisteren via alle courante kanalen zoals Spotify en Apple Podcasts nadat het eerst via de Vlaams Belang-app wordt opgeladen. Abonneren kan via toogpraat.org.