Nieuws
vrijdag, 05 feb 2021

“Verlinden heeft geen uitleg voor uitblijven pandemiewet”

Het Vlaams Belang toonde zich al meermaals ernstig bezorgd over het uitblijven van een pandemiewet. “Momenteel wordt het parlement door de regering buitenspel gezet en zijn de drastische ingrepen op de vrijheden van de burgers ongrondwettelijk”, zegt fractieleider in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “Donderdag kon ik in de plenaire vergadering van de Kamer minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) hierover ondervragen, maar een bevredigend antwoord kreeg ik niet.”

Bijzondere omstandigheden vergen uiteraard bijzondere maatregelen. Dat wordt door het Vlaams Belang hoegenaamd niet betwist. “Maar na bijna een jaar coronacrisis kan niet meer worden goedgepraat dat een juridische grond voor ingrijpende maatregelen uitblijft”, aldus Pas. “Ik kan enkel vaststellen dat 838 kabinetards er nog steeds niet in slagen een wetsontwerp klaar te hebben.”

“Verlinden wist te melden dat volgens de Raad van State alles in orde is; mocht dat echt zo zijn, spreekt ze zichzelf tegen, want dan is er helemaal geen pandemiewet nodig”

Dat Verlinden er in haar antwoord op wees dat haar Ministeriële Besluiten tot stand komen na voorafgaand overleg, is voor het Vlaams Belang al helemaal geen excuus. “Daar gaat het helemaal niet om”, aldus nog Pas. “Natuurlijk kan overlegd worden met taskforces en expertengroepen, maar in een democratie moet er parlementair - verkozen dus - overleg zijn. En dat wordt angstvallig vermeden.”

Dat een kat in het nauw rare sprongen kan maken, werd donderdag in het halfrond nog maar eens bewezen. “Verlinden slaagde er zelfs in, nadat ze onze vrijheden beknotte zonder hierin het parlement te kennen, om onze vragen over het functioneren van de rechtstaat af te doen als desinformatie”, merkt Pas tot slot nog op. “Wel, van desinformatie en fake news weet deze paars-groene regering helaas alles. In dezelfde plenaire vergadering loog minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a/Vooruit) ons voor over de snelheid van de vaccinaties. België zou volgens hem maar drie EU-landen moeten laten voorgaan, terwijl cijfers onomstotelijk aantonen dat we onderaan bengelen.”