Nieuws
dinsdag, 25 okt 2022

Vermoedelijk gesjoemel bij Bpost en mediahuizen: "Stop krantensubsidies"

Beurswaakhond FSMA en de Raad voor de Mededinging onderzoeken mogelijke onregelmatigheden bij de toekenning van de miljoenensubsidies voor de krantenbedelingen aan Bpost. “Deze miljoenensubsidies aan een winstgevende sector zijn niet enkel budgettair onverantwoord, oneerlijke concurrentie voor de krantenwinkels en pure concurrentievervalsing, maar wanneer nu blijkt dat er ook nog stevig mee gesjoemeld zou worden, is er echt geen enkele reden meer om ze te behouden” zegt Kamerlid Nathalie Dewulf (Vlaams Belang) in een reactie.

Het onderzoek – waarbij Bpost-CEO Dirk Tirez (tijdelijk) een stap opzij zet – draait om de jaarlijkse subsidie van meer dan 150 miljoen euro die de grote mediabonzen in dit land naast een btw-kwijtschelding cadeau krijgen. Een subsidie die het Vlaams Belang al lang een doorn in het oog is. “De honderden miljoenen euro’s die we via de btw-kwijtschelding en Bpost-subsidies smijten naar een handvol media-oligopolisten is op geen enkele manier meer te rechtvaardigen” zegt Dewulf.

“Indien het klopt dat zowel Bpost als de mediabedrijven zich via prijsafspraken verrijken op kap van de belastingbetaler, dan is dit bijzonder ernstig” aldus Dewulf. Het Kamerlid eist dan ook een volledige openheid vanwege Bpost en vanwege de mediahuizen, en pleit er opnieuw voor om de subsidies voor kranten- en tijdschriftbedeling per direct stop te zetten.