Nieuws
zaterdag, 28 aug 2021

Vernieuwde energiefactuur: “Pure regelneverij van Demir”

Het Vlaams Belang verzet zich ten stelligste tegen het nieuwe capaciteitstarief dat op 1 juli 2022 door de Vlaamse energieregulator Vreg gelanceerd wordt. “Hiermee zal Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) veel mensen in de energie-armoede storten”, zegt Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy (Vlaams Belang). “Als de stroomfactuur zal worden berekend zoals nu voorligt, zullen alleenstaanden deze zien stijgen met 50 euro, terwijl mensen die zich een Tesla kunnen veroorloven honderden euro’s zullen besparen.”

“Het is allang duidelijk dat ons verouderde elektriciteitsnet de uitbreiding van het elektrisch wagenpark die er zit aan te komen, niet zal kunnen dragen”, aldus Van Rooy. “Om te vermijden dat we in de toekomst zonder stroom zullen vallen, pleit het Vlaams Belang voor geleidelijke en haalbare investeringen in het elektriciteitsnetwerk. Maar voor Demir moet de elektrificatie van de samenleving, net zoals voor de Vivaldi-regering en de EU, snel-snel gaan. Dermate snel zelfs dat de Vlaamse regering, zoals we dat eerder in dictatoriale regimes kennen, de mensen wil sturen in hun dagelijks gedrag.”

“Mensen met weinig budget die op hun energieverbruik letten, studenten, alleenstaanden en gezinnen die weinig verbruiken, worden door Demir gestraft”

“Volgens Demir moet de stroomfactuur niet meer berekend worden op hetgeen men in totaal aan elektriciteit verbruikt, wat normaal en rechtvaardig is, maar vooral op het zogenaamde piekverbruik, de momenten waarop Vlamingen veel elektrische toestellen tegelijk gebruiken”, vervolgt Van Rooy. “Om te vermijden dat de komende jaren de stroom uitvalt omdat iedereen die van het werk thuiskomt tegelijkertijd zijn elektrische auto begint op te laden, wil Demir dus bepalen wanneer Vlamingen hun kookplaat en wasmachine aanzetten. Wie met andere woorden zijn elektriciteitsverbruik niet spreidt over de dag, zal meer moeten betalen."

Bij monde van Sam Van Rooy heeft het Vlaams Belang zich in het Vlaams Parlement al meermaals uitgesproken tegen dit nieuwe capaciteitstarief. “Dit is een soort 'rekeningrijden voor de Vlaamse elektriciteitsverbruikers'. We verzetten ons hier dus principieel tegen. Het Vlaams Belang onderscheidt zich dan ook van Vooruit en Groen, die wel wat mompelen over sociale correcties maar zich wel kunnen vinden in het principe om zo sterk in te grijpen in het leven van de burgers.” Van Rooy concludeert dat onder deze Vlaamse regering de regelneverij toeneemt in plaats van afneemt.