Nieuws
donderdag, 23 mei 2024

Veroordeelde vreemdelingen moeten straf uitzitten in land van herkomst

Foto: iStock. Veroordeelde vreemdelingen moeten straf uitzitten in land van herkomst

Vandaag vatte een ruime delegatie van het Vlaams Belang post aan de poorten van de gevangenis van Antwerpen. “Met reiskoffers en een spandoek in de hand klagen we de overbevolking in de gevangenissen aan, die vooral te wijten is aan het aandeel van vreemdelingen in de cel”, stelde Kamerlid Marijke Dillen. “Veroordeelde criminele vreemdelingen dienen hun straf uit te zitten in hun land van herkomst.”

Het Vlaams Belang heeft alle begrip voor de aan de gang zijnde cipiersstakingen, en steunt hun acties. “Ondanks vele aankondigingen van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) komen er geen oplossingen voor de immense overbevolking en het personeelstekort”, aldus Dillen. “Dit structureel probleem leidt tot verbale en fysieke bedreigingen tegen cipiers. En de aanwezigheid van drugs bij de gedetineerden maakt het alleen maar erger.”

“Wie misbruik maakt van onze gastvrijheid om hier criminele feiten te plegen, moet kordaat worden aangepakt”

De belangrijkste reden van de overbevolking in de gevangenissen zijn de gedetineerden die niet onze nationaliteit bezitten. Volgens de meest recente cijfers (1 januari 2024) gaat het om 44,54 procent van de gedetineerden, of meer dan 5.100 personen, mensen met een dubbele nationaliteit niet eens meegerekend. 75 procent daarvan verblijft zelfs illegaal in het land.

Het Vlaams Belang pleit er sinds jaar en dag voor dat criminele vreemdelingen hun celstraf integraal moeten uitzitten in hun land van herkomst, en dat alle illegalen worden uitgewezen. “Zij moeten hun koffers pakken. Wij aanvaarden geen excuses voor de hoge criminaliteitscijfers onder de vreemdelingen. Wie misbruik maakt van onze gastvrijheid om hier criminele feiten te plegen, moet kordaat worden aangepakt”, besloot Dillen. “Veroordeelde criminele vreemdelingen dienen hun straf uit te zitten in hun land van herkomst en via internationale verdragen moet de druk op herkomstlanden om hun veroordeelde onderdanen terug te nemen worden opgevoerd en gekoppeld aan andere maatregelen, zoals de ontwikkelingssamenwerking of het niet verlenen van visa.”