Nieuws
woensdag, 04 aug 2021

“Versoepelingen in Vlaanderen mogen niet worden tegengehouden”

Het Vlaams Belang aanvaardt niet dat Vlaanderen gesanctioneerd wordt voor de achteroplopende vaccinatiecampagne in Wallonië en Brussel. “De coronamaatregelen waren bedoeld om de ziekenhuizen te ontlasten en de kwetsbaren te beschermen”, zegt fractievoorzitter in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang). “Nu aan beide doelstellingen is voldaan is er niets meer dat Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) nog kan tegenhouden om tot versoepelingen over te gaan.”

Nu 77,4 procent van de volwassen bevolking in Vlaanderen volledig gevaccineerd is en 90 procent een eerste prik heeft gehad, zit de vaccinatiecampagne er bijna op. “Hoog tijd dus om naar het oude normaal over te gaan”, aldus Janssens. “Het is moeilijk te begrijpen waarom Jambon de mensen uit al die zwaar getroffen sectoren nog tot september wil laten wachten.”

“Vlaanderen is klaar voor versoepelingen en mag zich daarin niet laten tegenhouden”

Maar zoals het in dit land op elk vlak gaat, zijn er ook grote verschillen te bemerken tussen het Vlaamse en Franstalige landsgedeelte in de vaccinatiegraad. “In Wallonië heeft 78 procent van de volwassen bevolking al een prik gekregen en in Brussel is dat slechts 61 procent”, vervolgt Janssens. “Het gaat uiteraard niet op om in deze omstandigheden het hele land opnieuw uniforme maatregelen op te leggen.” Het Vlaams Belang is het deze keer volmondig eens met TV-viroloog Marc Van Ranst, die stelt dat wanneer homogene regels voor het hele land niet lukken, de ene regio de andere niet kan tegenhouden.

Voor het Vlaams Belang is het duidelijk dat de federale fase in de corona-aanpak, met het Nationaal Crisiscentrum en het coronacomissariaat, definitief tot het verleden mag behoren. “De regio’s moeten nu eindelijk het heft in handen nemen en op eigen maat maatregelen nemen”, besluit Janssens. “Vlaanderen moet nu een eigen koers varen en absoluut de nodige versoepelingen inzetten. Minister-president Jambon moet daarvoor zeker niet wachten tot wanneer later deze maand het volgende Overlegcomité plaatsvindt. Tot op heden heeft zijn aanwezigheid daar toch geen enkel verschil gemaakt.”