Nieuws
maandag, 15 mrt 2021

“Vertrek van CEO bpost had vroeger gekund”

Het Vlaams Belang is verheugd met het ontslag van Jean-Paul Van Avermaet als CEO van bpost. “Al had dit eerder mogen gebeuren. Van bij aanvang van zijn mandaat was hij de verkeerde man op de verkeerde plaats”, zegt Kamerlid Nathalie Dewulf (Vlaams Belang). “Tijd nu voor een bekwaam en onbesproken persoon om de meubelen te redden. Iemand tegen wie geen onderzoeken lopen vanwege de Belgische Mededingingsautoriteit of de Amerikaanse Justitie.”

Voor het Vlaams Belang was de positie van Van Avermaet al veel langer onhoudbaar. “Desastreuze jaarcijfers, een crash op de beurs, verlieslatende postkantoren, overbelast personeel, misnoegde kaderleden. Het werd één negatieve spiraal waaraan geen ontkomen meer was”, aldus Dewulf. “En het cliënteel, dat merkte al die tijd vooral een tragere bedeling van brieven, duurdere postzegels en een ramp van een pakjesbezorging.”

“De Raad van Bestuur van bpost en de bevoegde ministers hebben de situatie veel te lang laten rotten”

Het is duidelijk dat vooral de politiek bekaaid uit heel dit gebeuren komt. “Er was enkel besluiteloosheid en onmacht. Op geen enkel ogenblik heeft minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) de Raad van Bestuur tot de orde durven roepen”, aldus nog Dewulf. “En bij haar voorganger, Philippe De Backer (Open Vld) was het al helemaal windstil.” Voor het Vlaams Belang was dit tijdverlies onbegrijpelijk. “Als men wil beletten dat een bedrijf als bpost weldra in handen zal vallen van buitenlandse spelers, kan men zich echt niet veroorloven zo’n lange tijd verlies te maken.”

“Maar het is goed dat de Raad van Bestuur uiteindelijk niet heeft gewacht tot de vergadering van de Kamercommissie voor Overheidsbedrijven van dinsdag 16 maart om Van Avermaet aan de deur te zetten”, besluit Dewulf. “Al zou dit al veel eerder kunnen gebeurd zijn, zonder het nodeloos dralen van De Backer en De Sutter.”