Persberichten
dinsdag, 04 mei 2021

“Vertrouwen in Brusselse brandweer moet versterkt"

De voorstelling van een audit naar aanleiding van mogelijk racisme en een gebrek aan diversiteit bij de Brusselse brandweer bracht vooral naar voor dat leiding en begeleiding van het personeel voor verbetering vatbaar is. Vlaams Belang Brussel hekelt de linkse partijen die de Brusselse brandweer als geheel blijven aanvallen door enkele individuele voorvallen te willen mediatiseren en opkloppen, om het onderling vertrouwen binnen het korps te schaden.

Uitgerekend op 4 mei, de internationale dag van de brandweer, werd in de Commissie Binnenlandse Zaken van het Brussels Parlement een audit voorgesteld die was besteld door bevoegd staatssecretaris Pascal Smet (ONE Brussels-Vooruit). Opdracht was na te gaan hoe binnen de 1328 leden tellende organisatie wordt omgegaan met diversiteit. Aanleiding waren een aantal incidenten waarbij de beschuldigingen van racisme en seksisme binnen het korps niet uit de lucht waren. Beschuldigingen richting brandweerpersoneel, vooral vanwege parlementsleden van PTB, PS en Ecolo maar ook van ONE Brussels-Vooruit.

Lootens-Stael: “Vertrouwen binnen de brandweer versterken, niet het wantrouwen!”

“Voor een organisatie waarvan de leden vaak in zeer moeilijke omstandigheden moeten werken en zelf dikwijls slachtoffer zijn van racisme en geweld is de uitkomst van de audit goed nieuws”, zegt fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang). “Nergens blijkt uit de cijfers dat er een probleem is van een diepgaand structureel racisme.” Voor het Vlaams Belang moeten de aanvallen van links ophouden. “Deze dienen enkel om het vertrouwen in de brandweer te schaden. Ze halen het imago onderuit en zijn zo mee oorzaak van geweld tegen brandweermensen. Wij willen dat het onderling vertrouwen wordt versterkt door een verbetering van structuren en procedures, niet het wantrouwen. Men spreekt over een noodzakelijke cultuuromslag binnen het korps maar er is vooral een cultuuromslag nodig op het terrein.”

Het Vlaams Belang verwelkomt die aanbevelingen waarbij vooral de interne structuren en opleidingen bij de brandweer worden verbeterd. Verder stelt de partij dat “diversiteit en ‘een afspiegeling van de Brusselse samenleving in het personeelsbestand’ geen fetisj mag zijn. Kwaliteit en veiligheid moeten steeds voorop staan, afkomst mag geen rol spelen."