Nieuws
vrijdag, 07 okt 2022

Vervuilend wagenpark: “Regie der Gebouwen hecht geen belang aan vergroening”

Van de 133 voertuigen die zich in het wagenpark van de Regie der Gebouwen bevinden, blijken er slechts 3 op elektriciteit te rijden, zo blijkt uit cijfers die Kamerlid Frank Troosters opvroeg bij de bevoegde staatssecretaris Mathieu Michel (MR). “En amper 15 wagens beschikken over een niet-oplaadbare hybride motor. Als het over haar eigen wagenpark gaat, hecht de overheid niet veel belang aan vergroening.”

“50 wagens van de Regie der Gebouwen rijden op diesel en maar liefst 65 op benzine”, aldus Troosters. “Dat is hallucinant. Terwijl de overheid haar burgers richting een dure elektrische wagen dwingt, stellen we nog maar eens vast dat zij het zelf niet zo nauw neemt met een ecologisch verantwoord beleid. En ik die dacht dat er zoiets bestond als een Federaal Plan Duurzame Ontwikkeling, dat voorziet in een versnelde vergroening van het wagenpark van de overheid.”

In april bracht Troosters ook al aan het licht dat bij de NMBS geen enkel voertuig CO2-emissievrij rijdt. “En dat in een wagenpark van 607 personenwagens”, vervolgt Troosters. “Onder de groene minister Georges Gilkinet (Ecolo) maakt de NMBS gebruik van 470 dieselwagens, 123 wagens die op benzine rijden en 14 hybride wagens.”

“Net als de NMBS scoort dus ook de Regie der Gebouwen ondermaats. Ruim 86 procent van hun wagenpark heeft een verbrandingsmotor”, besluit Troosters. “Ik zal de verantwoordelijke staatssecretaris Michel hierover aan de tand voelen en hem aanmanen de nodige maatregelen te nemen en op die manier zijn voorbeeldrol te vervullen.”