Nieuws
maandag, 09 mei 2022

Vier op vijf Vlamingen willen behoud kerncentrales

Het Vlaams Belang is absoluut niet verbaasd dat vier op de vijf Vlamingen de kerncentrales langer willen openhouden. “Dit bevestigt de stelling die we steeds consequent hebben verdedigd: kerncentrales langer openhouden”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “De burgers, en zelfs de helft van de Groen-kiezers, hebben blijkbaar meer gezond verstand dan de paars-groene partijen. 81 procent is echt wel heel veel, duidelijker kan het signaal haast niet. Kernenergie wordt door de burger niet aanzien als een dood lijk dat niet meer te reanimeren valt, eerder kijkt de burger zo naar het paars-groene kernuitstapbeleid.”

“Een peiling bij 1.884 Vlamingen in opdracht van De Standaard en VRT NWS toont aan dat de linkse partijen het over een andere boeg moeten gooien als het gaat om klimaat en energie”, aldus Van Lommel. “En nog meer geld uitgeven dan we al uitgeven door onze reeds torenhoge belastingdruk tegen de opwarming van de aarde, past de Vlaming terecht voor. De overheid moet meer zinnige maatregelen kunnen nemen met de gigantische belastingdruk die er al is: bijvoorbeeld door te investeren in nieuwe kerncentrales.”

“De Vlamingen willen geen miljarden extra pompen in het klimaat, terwijl aan de andere kant van de wereld geen enkele inspanning wordt gedaan”

“Overal in de wereld worden kerncentrales in levensduur verlengd, alleen in België is het, na Duitsland, een dogma geweest”, vervolgt Van Lommel. “Als het aan het Vlaams Belang ligt volgen we de weg van Groot-Brittannië en Frankrijk en moet het verder gaan dan enkel een levensduurverlenging. We moeten onmiddellijk beslissen om te investeren in kleine modulaire reactoren.”

“De uitverkoop van Electrabel aan Frankrijk en het getreuzel rond de levensduurverlenging hebben ons met de rug tegen de muur gezet. We hebben nog te weinig handvaten om in te grijpen op de woekerwinsten van Electrabel en bovendien werd ons lot in handen van de gasreuzen geplaatst. De verontwaardiging van de paars-groene partijen hierrond is totaal misplaatst”, besluit Van Lommel. “Op dit ogenblik wordt onderhandeld met Engie, maar wij blijven vrezen voor een sabotagehouding van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen).”