Nieuws
vrijdag, 16 jun 2023

Visakwestie met Iraniërs en Russen moet tot op het bot uitgeklaard

Foto: Vlaams Belang. Visakwestie met Iraniërs en Russen moet tot op het bot uitgeklaard

Het Vlaams Belang stelde gisteren in de Kamer de hypocrisie van Vivaldi aan de kaak, nu er een spilfiguur van het Iraanse terreurregime met alle égards ontvangen werd op het Brusselse stadhuis. “De emotie die de federale regering toonde naar aanleiding van het leed dat Olivier Vandecasteele werd aangedaan, was duidelijk gespeeld”, zegt Kamerlid Annick Ponthier. “Het is weer business as usual met de schurkenstaat. En nu in het kader van deze zaak ook aan het licht kwam dat ook een Russische delegatie zonder problemen Brussel binnen geraakte, zullen we hierover niet enkel de ministers van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken ondervragen, maar ook de staatssecretaris voor Asiel en Migratie.”

Eerder deze week werd in Brussel de rode loper uitgerold voor Alireza Zakani, de burgemeester van Teheran. Als de voormalige chef van de Basij, een paramilitaire eenheid van de Iraanse Revolutionaire Garde, was hij onder meer verantwoordelijk voor het bloedig neerslaan van dissidenten. “En dit sujet, door cd&v een ‘halve extremist’ genoemd, wellicht om het verschil te benadrukken met de in hun ogen volbloedextremisten van het Vlaams Belang, is dus op uitnodiging van Vooruit-staatssecretaris Pascal Smet momenteel te gast op de Brussels Urban Summit 2023”, aldus Ponthier. “Een bijeenkomst over diversiteit en de aanpak van ongelijkheid. Gekker kan het niet worden.” 

“Lahbib en Smet gedragen zich als laffe wezels”

“In plaats van deemoedig het hoofd te buigen en grif toe te geven dat dit een politieke blunder van formaat is, spelen Pascal Smet en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) elkaar nu als laffe wezels de zwartepiet toe”, gaat Ponthier verder. “Hoe geschift en waanzinnig de uitnodiging van Smet ook was, Lahbib blijft als minister van Buitenlandse Zaken die de Iraanse terrorist het visum bezorgde, de eindverantwoordelijke.” Het Kamerlid wijst erop dat met de uitnodiging en het visum nog maar eens de boodschap naar Teheran werd gestuurd dat België een safe haven is voor terroristen.

“En met de Iraniërs alleen is het nog niet erg genoeg. Nu blijkt ook de viceburgemeester van Kazan, in een tijd waarin Russen officieel niet welkom zijn, zich in Brussel te bevinden”, aldus nog Ponthier. “De Russische delegatieleden, die hun visa in een ander Schengenland zouden hebben ontvangen, konden hier blijkbaar zonder problemen binnen.” In de gemengde Kamercommissie Binnenlandse en Buitenlandse Zaken die over de kwestie wordt georganiseerd wil het Vlaams Belang daarom niet enkel de excellenties Lahbib en Annelies Verlinden (cd&v) aan de tand voelen, maar ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (cd&v).