Nieuws
donderdag, 26 jan 2023

Vivaldi blijft kiezen voor samenwerking met terreurstaat Iran

Het Vlaams Belang hekelt de blijvende samenwerking tussen de federale Vivaldi-regering en Iran. Het is beschamend dat deze regering blijft hangen in “business as usual”, nu Iran elke dag opnieuw bewijst wat voor barbaarse schurkenstaat het is”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. Het Vlaams Belang pleit er dan ook voor om onmiddellijk uit het Instex-mechanisme te stappen en de onderhandelingen over de nucleaire deal op te bergen. “Met terroristen doe je geen zaken, je bestrijdt ze met alle mogelijke middelen.

De Vivaldi-regering blijft opteren voor economische en politieke samenwerking met het Iraanse regime. Dat bewijst minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) in een antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn. Zij ondervroeg de minister naar haar visie op de relaties met Iran. Dat land komt de laatste tijd meer en meer in het vizier van de internationale gemeenschap. Recent braken de bloedig neergeslagen protesten uit voor meer democratie en vrouwenrechten, naar aanleiding van de dood van een jonge vrouw. Zij werd door de Iraanse zedenpolitie vermoord, omdat zij haar hoofddoek verkeerd zou hebben gedragen. Verder is er natuurlijk ook het dossier Olivier Vandecasteele, een landgenoot die Iran gijzelt en als pasmunt inzet om de Iraanse terrorist Assadolah Assadi in België vrij te krijgen.

“Het is beschamend dat deze regering blijft hangen in “business as usual”, nu Iran elke dag opnieuw bewijst wat voor een barbaarse schurkenstaat het is”

“Je zou denken dat dit alles voldoende is om te concluderen dat je met zo’n terreurstaat geen zaken doet en je maar beter alle samenwerkingsakkoorden naar de prullenmand verwijst”, zegt Samyn. “België denkt daar echter anders over. In haar antwoorden aan de commissie bleef Lahbib vasthouden aan bilaterale banden met Iran, door zakelijke deals zoals het Instex-mechanisme en het nucleair akkoord. Het is beschamend dat deze regering blijft hangen in ‘business as usual’, nu Iran elke dag opnieuw bewijst wat voor een barbaarse schurkenstaat het is.”

Het Vlaams Belang pleit er dan ook voor om onmiddellijk uit het Instex-mechanisme te stappen en de onderhandelingen over de nucleaire deal op te bergen. Dat bewuste nucleair akkoord hield in dat Iran zijn kernwapenprogramma zou opgeven, in ruil voor opheffing van de economische sancties tegen het land. Amerika stapte destijds uit de nucleaire deal omdat Iran die niet naleefde, waardoor Europese landen die zaken met Teheran wilden blijven doen het Instex-mechanisme in het leven riepen. Daarmee omzeilden ze de Amerikaanse sancties en konden ze vrij blijven investeren in en exporteren naar Iran. “Wij roepen de regering op om, na alle brutale repressie en chantage die Teheran tentoon heeft gespreid de laatste maanden, eindelijk uit deze akkoorden met het Ayatollahregime te stappen”, concludeert Samyn. “Met terroristen doe je geen zaken, je bestrijdt ze met alle mogelijke middelen.”