Nieuws
woensdag, 27 sep 2023

Vivaldi doet niet de moeite Zweedse parlementairen te ontvangen

Foto: Vlaams Belang. Vivaldi doet niet de moeite Zweedse parlementairen te ontvangen

Het Vlaams Belang laakt de grote afwezigheid van de meerderheidspartijen in de Adviescommissie EU-aangelegenheden die deze ochtend plaatsvond. “Onze partij was daar wel op post om een uitgebreide Zweedse delegatie te ontvangen”, zegt Kamerlid Pieter De Spiegeleer. “De desinteresse in dit overlegorgaan vanwege uitgerekend diegenen die steeds de lof van de EU bezingen, is stuitend.”

Deze ochtend stond in de Adviescommissie EU-aangelegenheden, waarvan zowel Kamerleden als Senatoren deel uitmaken, een ontvangst van een ruime Zweedse delegatie gepland. “De delegatie in kwestie bestond uit parlementsleden van meerderheid en van oppositie”, aldus De Spiegeleer. “Op het programma stond een gedachtewisseling met leden van het Zweedse parlement. Die kaderde in het toekomstige Belgische EU-voorzitterschap. Maar die gedachtewisseling kon vanwege de parlementsleden van de Vivaldi-partijen op bijzonder weinig interesse rekenen.”

“Nadat een halve regering wegbleef bij de opening van het parlementair jaar, toont Vivaldi opnieuw desinteresse”

De adviescommissie EU-aangelegenheden werd opgericht met als doel de betrokkenheid van de nationale parlementen bij de activiteiten van de Europese Unie te verstevigen. Het is een informeel overlegorgaan dat naast buitenlandse delegaties bijvoorbeeld ook regeringsleiders, ambassadeurs of directeurs van Europese instellingen ontvangt. Parlementsleden krijgen er informatie over allerlei kwesties. “Vaak gaat het om belangwekkende materies”, vult Vlaams Belang-Senator Leo Pieters, die evenals De Spiegeleer aanwezig was, aan. “Ik denk dan bijvoorbeeld aan de toetreding van Oekraïne tot de EU en aan de deal met Turkije of met Tunesië.”

Het Vlaams Belang moest vaststellen dat, op voorzitter Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) na, niemand van de meerderheid aanwezig was. Ook de banken van de leden van de PVDA bleven leeg. “Nadat het parlementaire jaar in de Kamer vorige week startte met slechts een halve regering, blijkt de meerderheid ook de moeite niet te doen of de beleefdheid te hebben om buitenlandse gasten te ontvangen”, besluit De Spiegeleer. “Zij die het meest toeteren over meer EU en meer gastvrijheid, blinken het hardst uit in afwezigheid op symbolische politieke momenten als deze.”