Persberichten
woensdag, 21 feb 2024

Vivaldi heeft kostenplaatje van Engie-deal aan zichzelf te danken

Foto: iStock. Vivaldi heeft kostenplaatje van Engie-deal aan zichzelf te danken

De deal die de Vivaldi-regering met Engie afsloot om de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 langer open te houden, kan de belastingbetaler 1,5 miljard euro kosten. “Wij hebben van meet af aan gesteld dat het een slecht akkoord was”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “De levensduurverlenging zal een zwaar kostenplaatje hebben door de wispelturigheid van de regering, die de Belgische Staat in een zwakke onderhandelingspositie bracht.”

In 2020 verklaarde minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) dat de levensduurverlenging niet nodig was en dat er indien nodig nog tijd genoeg was. “Maar toen men besefte dat het groene ballonnetje niet opging en dat de bevoorradingszekerheid wel degelijk in gevaar was, besliste men alsnog om de onderhandelingen op te starten met Engie. En daardoor heeft de regering zichzelf in een zeer zwakke positie geplaatst”, aldus Van Lommel. “Die wispelturigheid maakte dat Engie meer garanties wou. Zo moest de Belgische Staat mee participeren in de verlenging, moesten de verlengingswerkzaamheden afgeschreven worden over tien jaar in plaats van twintig, en werd zekerheid over het rendement geëist.”

“Schuldig verzuim van Vivaldi”

Daardoor werd een prijzenmodel uitgewerkt, een zogeheten strike price, waarbij in geval van hoge energieprijzen de Belgische Staat zou verdienen aan de verlenging, maar in geval van dalende prijzen geld zou moeten worden toegelegd aan de exploitant. De definitieve strike price is pas bekend wanneer de definitieve verlengingskosten zijn bepaald. “En daar probeert Van der Straeten zich nu achter te verstoppen, maar de uitkomst lijkt nu al duidelijk”, gaat Van Lommel verder. “Reeds in november waarschuwde ik haar dat wanneer de energieprijzen verder zouden dalen, het een zeer dure grap zou worden voor de Belgische Staat. Dat bleek toen ook uit een studie van zakenbank Lazard, die werd weggelachen door de minister.”

De rekening zal worden doorgeschoven naar de volgende regering, maar het Kamerlid beschuldigt Van der Straeten ervan dit alles in scène te hebben gezet om haar gelijk te halen dat kernenergie duur zou zijn en op die manier de investering in nieuwe kerncentrales tegen te houden. “Het tegendeel is immers waar”, besluit Van Lommel. “De overige regeringspartijen hebben zich laten rollen door de groene agenda en de echte reden waarom de levensduurverlenging een zwaar kostenplaatje zal hebben is de laattijdigheid, de wispelturigheid, het feit dat de verlenging voor tien jaar is en geen twintig, en de zwakke onderhandelingspositie van de Belgische Staat. Niet alleen de Vivaldi-regering mag trouwens beschuldigd worden van schuldig verzuim, ook de Zweedse regering met N-VA heeft nagelaten om de noodzakelijke verlenging voor te bereiden.”