Persberichten
zaterdag, 17 feb 2024

Vivaldi sponsort Afrikaanse dictaturen met miljoenen euro’s

Foto: iStock. Vivaldi sponsort Afrikaanse dictaturen met miljoenen euro’s

Het Vlaams Belang is niet te spreken over de recente cijfers omtrent de uitgaven voor de federale ontwikkelingshulp. Vivaldi geeft in totaal zo’n 2,54 miljard euro uit aan ontwikkelingshulp, waarvan 254 miljoen aan samenwerkingsprogramma’s tussen de Belgische en Afrikaanse overheden. Er zijn zelfs leningen van staat-tot-staat bij, voor 12 miljoen euro”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “Ons belastinggeld wordt in deze crisistijden rechtstreeks op de rekening van dictaturen gestort.”

Het Vlaams Belang is altijd kritisch geweest over ontwikkelingshulp en ziet in deze cijfers de bevestiging van hun vermoedens. “Vivaldi wekt steevast de indruk dat onze centen uitsluitend naar de lokale bevolking gaan en ngo’s die hen bijstaan ter plaatse”, aldus Samyn, die de cijfers opvroeg bij minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit). “Maar hieruit blijkt duidelijk dat de federale regering voor miljoenen euro’s aan leningen voor Afrikaanse regimes uitschrijft.”

“Het Vlaams Belang geeft voorrang aan onze eigen zorgnoden”

Het Kamerlid bekritiseert de concrete doelen waar het ontwikkelingsgeld naartoe gaat. Zo blijkt uit de cijfers dat klimaatbeleid een populaire bestemming is voor ontwikkelingsgeld. De federale regering investeert zo’n 92,26 miljoen euro in de strijd tegen klimaatverandering in Afrika. “Daarnaast spendeert ook tientallen miljoenen aan ‘wereldburgerschapseducatie’”, gaat Samyn verder. “Dat België in deze crisistijden meer dan 100 miljoen euro uitgeeft om aan ‘klimaatbeleid’ in Afrika te doen en om de mensen daar ‘wereldburgerschap’ in te lepelen, kan er bij mij niet in.”

Voor Vlaams Belang is de maat meer dan vol, en moet er een drastische herziening van het ontwikkelingsbeleid komen. “Wij willen veel strengere voorwaarden koppelen aan onze ontwikkelingsuitgaven, zoals in de eerste plaats een terugnameplicht voor illegale en criminele migranten”, besluit Samyn, “Hoe dan ook geven wij resoluut voorrang aan onze eigen zorgnoden boven ontwikkelingshulp.”