Nieuws
vrijdag, 10 feb 2023

“Vivaldi wil subsidies voor krantenbedeling in de doofpot”

Foto: iStock. “Vivaldi wil subsidies voor krantenbedeling in de doofpot”

Het Vlaams Belang blijft zich verzetten tegen de 170 miljoen subsidie van bedeling van kranten en tijdschriften. “De federale regering probeert die onrechtmatige persconcessie, die aan Bpost toekomt, al jaar en dag stil te houden”, zegt Kamerlid Nathalie Dewulf. “En ondertussen is het al zo ver gekomen dat de bevoegde minister zelfs niet meer wil antwoorden op onze schriftelijke vragen hierover. We laten het hier niet bij en dienen onze vragen opnieuw in.”

In april 2022 vroeg Dewulf minister van Overheidsbedrijven en Post Petra De Sutter (Groen) naar cijfers omtrent het aantal bedeelde kranten en tijdschriften voor de jaren 2019-2021. “Deze vraag werd door het kabinet van De Sutter doorverwezen naar minister van Werk Dermagne (PS)”, aldus Dewulf. “En na 10 maanden nadenken verwees Dermagne de vraag opnieuw door… naar, jawel, minister Petra De Sutter.”  

“Het is goed te begrijpen dat de ministers De Sutter en Dermagne de cijfers liever in de doofpot stoppen”

In december 2022 verscheen het jaarlijkse rapport van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie met daarin de door Dewulf opgevraagde cijfers. “Daaruit blijkt dat het aantal bedeelde kranten en tijdschriften tussen 2019 en 2021 opnieuw afgenomen is, namelijk met zo’n 25 miljoen exemplaren. Deze cijfers omvatten enkel de kranten en tijdschriften die aan huis worden geleverd, de abonnees dus”, vervolgt Dewulf. “Het is goed te begrijpen dat de ministers deze cijfers liever in de doofpot stoppen. De uitgevers betalen per bedeelde krant of tijdschrift gemiddeld zo’n 26 cent, terwijl de overheid daar nog eens 42 cent bovenop betaalt.” 

“Het aantal bedelingen neemt elk jaar af en de overheid betaalt elk jaar meer per bedeling, dat kan toch niet de bedoeling zijn. De inkomst voor Bpost ligt voor 2021 dus op iets meer dan 68 cent per bedeling, waarvan 61 procent gesubsidieerd wordt door deze federale regering”, besluit Dewulf. “Deze cijfers bewijzen de stelling van het Vlaams Belang dat we eindelijk eens moeten afraken van die 170 miljoen euro subsidies voor de krantenbedeling, en ook dat het ongehoord is dat de ministers weigeren vragen hierover te beantwoorden. Ik dien alvast de schriftelijke vraag opnieuw in voor de cijfers van 2022. Aan beide ministers.”