Persberichten
donderdag, 11 feb 2021

Vlaams Belang "alert en waakzaam” na EU-uitspraak Wet Major

Het Vlaams Belang is alert en waakzaam” na de uitspraak donderdag binnen het Europees Hof van Justitie. Het EU-rechtsorgaan dat waakt over onder meer het mededingingsrecht besliste dat de Wet Major niet in strijd is met EU-recht. Dit omdat de erkenningsregeling de veiligheid in de Vlaamse havens waarborgt. “We juichen dit deel van de beslissing toe, maar het Hof viseerde wel bepaalde elementen uit de huidige aanwervingsprocedure. We moeten dus waakzaam blijven dat de EU de deur niet openzet voor sociale dumping en de uitholling van het waardevolle havenarbeidersstatuut.”

De Wet Major verplicht bedrijven om het lossen in Vlaamse havens te laten gebeuren door erkende havenarbeiders. Volgens het Vlaams Belang is de wet het ideale wapen tegen zowel sociale dumping - waarbij buitenlandse werknemers hier werk verrichten aan lonen onder de sociale afspraken en met minder sociale bescherming - als tegen onveiligheid. Vrachtschepen lossen is immers gevaarlijk en specifiek werk. Het Europees Hof laat dat stuk van de Wet Major intact, maar klasseert de erkenning van de havenarbeiders door een paritair samengestelde commissie van werkgevers en werknemers wel als strijdig met de EU-regelgeving. Het Hof kaatst deze bal terug naar de Raad van State, het Grondwettelijk Hof en de wetgever om hier een oplossing voor te vinden.

Verreyt (Vlaams Belang): “Wij laten de havenarbeid niet kapot maken door tegenstanders Wet Major in België of Europa”

Dat baart het Vlaams Belang zorgen omdat de partij “niet wil dat er aan het statuut van onze dokwerkers wordt geraakt”, zo reageert Kamerlid Hans Verreyt (Vlaams Belang). “We moeten dus waakzaam blijven. Bovendien weten we dat de tegenstanders van de Wet Major niet zullen rusten.”

De partij kondigt aan zich te zullen verzetten tegen elke uitholling van het statuut van havenarbeider, zowel in de Kamer als in het Europees Parlement. “Het Vlaams Belang staat aan de kant van die mannen en vrouwen die werken onder de bescherming van de Wet Major”, besluit Verreyt. “Wij staan aan de kant van zij die dag en nacht zwoegen om de economie van ons land draaiende te houden, de in- en export van Vlaanderen te blijven garanderen, zelfs in coronatijden. Wij laten de havenarbeid niet kapot maken door haar tegenstanders in België of Europa. Niet met ons!”

Het Vlaams Belang laat weten dat het na verdere studie van de details van de uitspraak wettelijke initiatieven zal nemen om deze unieke bescherming te ondersteunen en te blijven garanderen.