Nieuws
vrijdag, 20 okt 2023

Vlaams Belang als enige tegen insecteneiwit als hoeksteen van toekomstig dieet

Deze week stemde het Vlaams Belang als enige partij in het Europees Parlement tegen een nieuwe strategie rond eiwitproductie. “De EU promoot insecteneiwit en synthetisch vlees in de strijd tegen het decennialange tekort aan eiwitproductie”, zegt Europees Parlementslid Filip De Man. “Voedsel is echter inherent aan identiteit, lokale tradities en gewoonten. De Europese gastronomische cultuur is die van boter en olijfolie, wijn en bier, niet die van insecten of synthetisch vlees.”

Als het aan de EU ligt, worden synthetisch vlees en insecten de nieuwe hoekstenen van ons toekomstige dieet. Terwijl de EU momenteel 77 procent van de eiwitten voor menselijke consumptie produceert, voldoet onze veeteeltproductie met 29 procent niet eens aan de helft van die capaciteit. “Men zou dus verwachten dat een eiwitstrategie specifiek wordt ingezet om die laatste tekortkoming tegen te gaan en onze voedselzekerheid te vergroten”, aldus De Man. “Toch kon de EU het niet laten om haar agenda van insecteneiwit en synthetisch vlees voor menselijke consumptie te promoten. Daarnaast worden dierlijke eiwitten ook als negatief voor het klimaat aanzien, dus geven ze liever de voorkeur aan eiwitten uit fabrieken en insectenkwekerijen.”

“Mensen staan niet te wachten op insecteneiwit”

“Dat onze mensen eigenlijk niet staan te wachten op deze ‘alternatieven’ blijkt ook uit de communicatie rond de resolutie”, gaat De Man verder. “Om het aantrekkelijker te maken zal synthetisch vlees handig gelabeld als ‘cell-based’ voedsel in de rekken komen te liggen.” Het Europees Parlementslid merkte bij insecteneiwit dezelfde trend op. “Onder de nieuwe Europese regels komen meelwormen bijvoorbeeld in de rekken te liggen als ‘gedroogde/poeder Alphitobius diaperinus larven (kleine meelworm)’. Ze zouden immers niet willen dat het etiket afbreuk doet aan de smaak van de klant.”

De Man verbaasde zich daarom ook over het stemgedrag van de Vlaamse partijen. Het Vlaams Belang stemde als enige Vlaamse partij tegen de inclusie van insecten voor menselijke consumptie. N-VA, cd&v, Open Vld, Vooruit en Groen stemden allemaal voor, PVDA onthield zich. “Daarnaast dienden we ook nog eens een eigen alternatieve resolutie in om het probleem rond de eiwitproductie constructief te benaderen”, besluit De Man. “Hier konden we ook rekenen op de steun van de N-VA. Helaas was het niet genoeg voor een meerderheid, maar opgeven zullen we nooit doen.”