Nieuws
zaterdag, 09 mrt 2024

Vlaams Belang als enige tegen nieuwe administratieve rompslomp voor ondernemers

Foto: iStock. Vlaams Belang als enige tegen nieuwe administratieve rompslomp voor ondernemers

Het Vlaams Belang verzette zich als enige tegen de invoering van nieuwe administratieve rompslomp voor ondernemers. Alle partijen, ook N-VA en PVDA, keurden kritiekloos het volledige wetsontwerp goed over de oprichting van het zogenaamde ‘Federal Learning Account’, een platform voor de registratie van opleidingen die werknemers volgen. Ook werden sancties goedgekeurd voor werkgevers die niet aan de nieuwe verplichtingen voldoen. Meer en meer zelfstandigen vallen langdurig uit ten gevolge van de werkdruk”, zegt Kamerlid Hans Verreyt. Maar Vivaldi, gesteund door N-VA en PVDA, duwt zelfs nog meer nutteloze administratie hun richting uit.” 

Als enige partij stemde het Vlaams Belang tegen artikels 27 en 32 uit het wetsontwerp. “We waarschuwden de andere partijen voor de nieuwe administratieve rompslomp die dit tot gevolg zou hebben voor onze ondernemers”, aldus Verreyt. “Deze ligt nu al veel te hoog. Veel ondernemers verdrinken nu al door de waanzinnige regelneverij van de verschillende overheden.” Ook het VBO gaf al aan dat deze maatregelen onwerkbaar zijn.

“Drastische vermindering van de administratieve rompslomp is broodnodig”

Het Vlaams Belang pleit voor een drastische vermindering van de administratieve rompslomp waar ondernemers dagdagelijks mee kampen. “Dit is broodnodig. In de grote firma’s is er wellicht personeel om dit op te volgen, maar Vlaanderen is een land van familiale KMO’s, en die zullen vooral hierdoor worden getroffen", gaat Verreyt verder. “Meer en meer ondernemers vallen uit door de hoge werkdruk. Zij horen bezig te zijn met hun kerntaken, met hun klanten, niet met dit soort regelneverij. Wij pleiten voor het ‘één in, één uit’-principe, waarbij een nieuwe regel die administratieve lasten tot gevolg heeft, meteen gecompenseerd wordt door het schrappen van minstens één andere administratieve last.”

“Uiteraard is het belangrijk dat werknemers gestimuleerd om opleidingen te volgen”, concludeert Verreyt. “Dat is één van onze speerpunten. Maar het Vlaams Belang pleit voor een stimulerende aanpak, niet voor een dwingende, sanctionerende aanpak. Dit werkt contraproductief.”